Glavni izbornik

Izdvojeni sadržaji

Novosti

  27.11.2018, 14:15h


Rane prijave za 2. Krka polumaraton

 

Rane prijave za 2. Krka polumaraton, međunarodnu atletsku utrku kroz Nacionalni park „Krka“, otvorene su do ponedjeljka, 3. prosinca 2018. .

Po povoljnijim cijenama možete se prijaviti na poveznici https://www.utrka.com/utrke/krka/2019/info/ a potom se nastavljaju redovite prijave. Prvi Krka polumaraton u Nacionalnom parku „Krka“, održan je u proljeće 2018., uz odličan odaziv međunarodne trkačke zajednice i veliko zadovoljstvo sudionika i organizatora nakon završetka utrke.

Drugi Krka polumaraton, koji će se održati u okruženju zaštićene prirode i jedinstvene kulturnopovijesne baštine, na rasporedu je 13. travnja 2019. Staza polumaratona, duga 21 098 m, počinje u Eko kampusu„Krka“ u Puljanima a završava u amfiteatru Burnum.

Organizator utrke, Atletski klub Maraton 2000 iz Karlovca, za drugo izdanje Maratona osmislio je dječje utrke koje će se na prostoru Burnuma održati za vrtićku djecu i školarce od 1. do 4. razreda. S obzirom na to da je na prošloj utrci veliki broj malih navijača bodrio svoje roditelje, sada će se i sami moći okušati u toj trkačkoj atletskoj disciplini, a sve s ciljem da utrka bude prilika za obiteljsko druženje, posjet Nacionalnom parku „Krka“ i boravak u prirodi. Prijave za dječje utrke bit će otvorene na službenoj stranici utrke nakon Nove godine.

Utrka starta u Eko kampusu „Krka“ u Puljanima, zatim se trči u smjeru Oklaja, spušta do same rijeke, uz Brljansko jezero, nakon čega slijedi jedini uspon, prema amfiteatru Burnum, gdje je njezin cilj. Novost 2. Krka polumaratona je ta da će se posebno mjeriti i nagrađivati vrijeme postignuto na tom usponu. Za one kojima je 21 098 m prevelik izazov a željeli bi sudjelovati u ovom lijepom događaju na programu je i kraća utrka, na 5,5 km. Kontrolne točke bit će postavljene na početku i na kraju uspona i kad posljednji trkač prođe znat će se tko će ponijeti titulu najbržeg penjača. U konkurenciji će ravnopravno sudjelovati i polumaratonci i sudionici FunRun utrke građana. Uspon je nešto duži od jednog kilometra, s visinskom razlikom od sedamdeset metara. Poseban motiv trkačima bit će prekrasan pogled koji sa serpentina puca na slap i jezero Brljan.

Zanimanje za utrku raste, pa se na startu očekuje više od tisuću trkača iz petnaestak zemalja. Krka polumaraton predstavljen je u listopadu i na najstarijem europskom maratonu, u slovačkom gradu Košicama, čija tradicija koja seže u davnu 1924. godinu. Osim što nosi titulu najstarijeg europskog maratona, ta utrka ujedno  je drugi najstariji maraton (koji se i dalje održava) na svijetu – stariji je samo slavni Bostonski maraton. Star tek dvije godine, polumaraton na rijeci Krki ipak se može pohvaliti da završava na cilju starom dvije tisuće godina – u rimskom vojnom amfiteatru Burnum.