Nijedna od četiriju rijeka u Dalmaciji nema toliko utvrda ili fortifikacija na svojim obalama koliko ih ima Krka. Građene na vrhovima klisura, duž čitavog njezina toka, stopljene s ambijentom, svjedoče o moći srednjovjekovnih hrvatskih knezova.

Od izvora rijeke Krke pa sve do njezina ušća, na lijevoj i desnoj strani kanjona, nalaze se srednjovjekovna utvrđenja, od kojih su neka bila jezgre naselja. Zajedno utvrde čine jedinstveni fortifikacijski sustav.

Markantne utvrde na Krki i Čikoli građene su na mjestima na kojima su se nalazile naseobine iz starijih povijesnih razdoblja, odnosno prapovijesne gradine, na pomno odabranim položajima s kojih se pruža pogled na plodna polja ili pak na riječne prijelaze. Imale su prije svega obrambenu funkciju: podizane su da bi branile Oprominje, distrikt Kninske županije. Bile su u posjedu hrvatskih velikaških obitelji. Gospodari desne obale Krke bili su Šubići (Bribirski knezovi), a lijeve Nelipići (Nelipčići) iz roda Svačića.

Premda su utvrde na Krki odavno izgubile svoje primarno značenje, i dalje su u središtu pozornosti jer im se traži novi identitet i namjena.

109

km2

07

slapova

388

km bike ruta

47

km pješačkih staza

10

ulaza

Skip to content