Iskoristiti snagu vode, koje je bilo u izobilju, i pretvoriti je u korisni rad bio je primarni cilj čovjeka nastanjenog na obali rijeke ili u njezinoj neposrednoj blizini. Duž cijelog toka rijeke Krke postojali su, a neki još postoje, brojni mlinovi koji svjedoče o tomu kako je lokalno stanovništvo prirodne vrijednosti koristilo za svoje potrebe.

Mlinovi na rijeci Krki tipološki pripadaju mlinovima na vodeni pogon, koji se još nazivaju i vodenice. Vodenice pripadaju sustavu predindustrijskih postrojenja. U životu stanovnika Dalmacije, a u srednjem vijeku i širega područja, imale su iznimno značenje pa su zbog toga često bile uzrok sukoba. One ne samo da su značile život, nego su donosile i velike prihode. Iako su često mijenjale vlasnike, u osnovi su ostajale iste, gotovo bez ikakvih tehničkih inovacija.

Iako su izgubile svoju gospodarsku funkciju, vodenice su danas prvorazredna turistička atrakcija. U vodenicama na Skradinskom buku i Roškom slapu prezentirani su, kao nematerijalna baština Pokrčja, stari zanati poput mljevenja žitarica, pranja i stupanja sukna, tkanja torbi i prostirki za pod (tapeta), kovanja potkova, oranja, sijanja, vijanja i pripreme hrane u staroj kužini.

U obnovljenim vodenicama in situ su izloženi predmeti iz bogate etnografske zbirke NP „Krka“, koji uz stare zanate dočaravaju nekadašnji način života. Zbirka se sastoji od pokućstva, kućanskog pribora i predmeta tradicijskog rukotvorstva.

109

km2

07

slapova

388

km bike ruta

47

km pješačkih staza

10

ulaza

Skip to content