Glavni izbornik

Izdvojeni sadržaji

Novosti

  23.11.2014, 07:25h


1. susret tradicijskih poljoprivrednih proizvođača uzvodnog toka Krke

U Centru Puljani od 21. do 23. studenoga 2014. od 9 do 15 sati održan je 1. Susret tradicijskih poljoprivrednih proizvođača uzvodnog toka Krke u organizaciji Javne ustanove „Nacionalni park Krka“.

Susret je imao edukativan pristup i podršku kroz interaktivne radionice a predavači su bili stručnjaci poljoprivrednih znanosti.

 

Održane su sljedeće radionice:

 

21.11.2014.     9-12 h              Masline/maslinovo ulje, Gordana Silov-Kožarić

21.11.2014.     12-15 h                       Med, Zlatko Tomljanović

22.11.2014.     9-12 h              Stočarstvo, Marina Krvavica

22.11.2014.     12-15 h                       Sir, Dubravka Kaić

23.11.2014.     9-12 h              Pršut/panceta, Ivica Kosor

23.11.2014.     12-15 h                       Vino, Marko Duvančić

 

Predavanje o maslinama i maslinovom ulju obuhvatilo je opće karakteristike maslina, gnojidbu i rezidbu, bolesti i štetnike maslina, kategorizaciju i kvalitetu maslinovog ulja, te vođenu degustaciju maslinovih ulja.

Predavanje o medu osvrnulo se na suvremene izazove u tehnologiji pčelarske proizvodnje, bolesti pčela, ljekovitost bilja i higijenske standarde u proizvodnji meda.

Radionica o stočarstvu osvrnula se na osnovna načela održive i ekološke poljoprivrede s naglaskom na uzgoj životinja, pasmine domaćih životinja u održivom i ekološkom stočarstvu, dobrobit životinja, higijenu i zbrinjavanje otpada u održivom i ekološkom stočarstvu, te održivi i ekološki uzgoj pojedinih vrsta domaćih životinja.

Radionica o siru donijela je osnove prerade mlijeka na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima u svrhu povećanja dohotka od proizvodnje mlijeka i povećanja turističke ponude, stvaranja proizvoda nove vrijednosti kroz ponudu u ruralnom turizmu. U radionici  se vršila procjena kvalitete sira u svrhu poboljšanja postojeće proizvodnje sira.

Predavanje o pršutu i panceti osvrnulo se na proizvodnju pršuta i pancete nekada i danas, na što je potrebno obratiti pažnju u pojedinim fazama proizvodnje, te koje su najčešće pogreške i kako ih ispraviti.

Radionica o vinu temeljila se na vinogradarstvu nekad i danas, na tehnologiji bijelih i crnih vina i rozea, uz prezentaciju strojeva potrebnih u vinogradarstvu i osvrt na problematične godine u vinogradarstvu.

 

Odaziv na radionice bio je izvrstan, postignuta je dobra interakcija među sudionicima te su razmijenjena brojna iskustva i mišljenja. Stvorena su nova poznanstva te je izražena potreba za daljnjim održavanjem radionica kojima će se potaknuti poboljšanje i razvitak lokalnog gospodarstva.

 

Sudionici su na 1. Susret mogli donijeti 1 l maslinovog ulja, 1 kg meda i/ili 1 l vina kako bi JU  „NP Krka“ financirala njihovu analizu. Prikupljeno je 13 uzoraka meda, 33 uzorka vina i 40 uzoraka maslinovog ulja. Sudionici rezultate mogu očekivati kroz dva tjedna.