Glavni izbornik

Izdvojeni sadržaji

Novosti

  23.01.2015, 20:30h


Predstavljanje knjige Arheološka zbirka Burnum

Arheološka zbirka Burnum, nova knjiga u nakladi Javne ustanove „Nacionalni park Krka“, predstavljena je u petak, 23. siječnja 2015. u Gradskoj knjižnici u sklopu obilježavanja tridesetog rođendana Nacionalnog parka „Krka“. Autori knjige su Igor Borzić, Nenad Cambj, Miroslav Glavičić, Ivana Jadrić Kučan, Željko Miletić i Joško Zaninović, ujedno i istraživači arheološkog lokaliteta Burnum.

Knjigu su predstavili akademik Nenad Cambj, jedan od autora, dr. sc. Ivan Radman Livaja, viši kustos Arheološkog muzeja u Zagrebu, i mr. sc. Zrinka Buljević, muzejska savjetnica u Arheološkom muzeju u Zagrebu. Knjiga je rezultat istraživanja koja, od studenoga 2003., zajedničkim snagama provode Gradski muzej Drniš, Katedra za antičku arheologiju Odjela za arheologiju Sveučilišta u Zadru i Odjel za arheologiju Sveučilišta u Bologni.

U knjizi je predstavljeno i obrađeno svih 370 izložaka stalnog muzejskog postava u Puljanima, koji prikazuju vojnički karakter lokaliteta Burnum, jedne od mnogobrojnih vrijednosti gornjeg toka rijeke Krke. Najveća količina pronađenih predmeta odnosi se na opremu i naoružanje legionara, zastupljeni su i predmeti iz svakodnevnog vojničkog života, a u katalogu knjige prikazani su i nadgrobni spomenici regrutiranih vojnika. Posebnu pozornost autori su posvetili amfiteatru, njegovim građevinskim fazama, arhitektonskim detaljima, nalazima sitnog materijala i monumentalnom natpisu cara Vespazijana. Osim kataloškog dijela, knjiga donosi i brojne tekstove o povijesti Burnuma, gladijatorskim igrama koje su se tu odvijale i političkim događajima u prvom stoljeću. Analize izložaka upotpunjene su mnogobrojnim fotografijama, crtežima s rekonstrukcijama rimskih vojnika i vizualnim mapama.

„Ova knjiga arheološki lokalitet Burnum predstavlja kulturološki senzibiliziranoj publici, a međunarodna znanstvena javnost, koja je izuzetno zainteresirana za istraživanja, moći će iskoristiti svježe rezultate projekta Burnum“, istaknula je Nataša Zaninović, rukovoditeljica Odsjeka za arheologiju i kulturno-povijesnu baštinu Javne ustanove „Nacionalni park Krka“.

Arheološka zbirka u Puljanima izložena je u četirima (tematskim) prostorijama, a uprava Parka namjerava je tijekom 2015. godine proširiti na još četiri izložbene dvorane, čiji će izlošci biti predstavljeni u idućoj knjizi.