Glavni izbornik

Izdvojeni sadržaji

Novosti

  09.09.2015, 11:39h


Nacionalni park „Krka“ 9. rujna dostigao prošlogodišnji ukupni broj posjetitelja

 

Kao rezultat uspješnog održivog upravljanja, ulaganja u infrastrukturu i posjetiteljske sadržaje, JU "Nacionalni park Krka“ ove godine bilježi izniman porast broja posjetitelja od 17%, za razliku od prethodnih godina kada je taj raspon iznosio 6 – 7%.

9. rujna 2015. dostigli smo rezultat ostvaren 2014., koju smo zaključili s 804.411 posjetitelja. Tako se i Nacionalni park „Krka“ pridružio sjajnim rezultatima ovogodišnje turističke sezone u Hrvatskoj.

Planom upravljanja Nacionalnim parkom „Krka“, kao strateškim dugoročnim dokumentom donesenim 2011., određeni su vizije i ciljevi razvoja koji se provode akcijskim planovima. Kada govorimo o sustavu posjećivanja, JU „NP Krka“ je na osnovu analize vremenske i prostorne distribucije posjetitelja proteklih godina provela cijeli niz sadržajnih ulaganja, koja su rezultirala značajnim porastom broja posjetitelja.

Sustavna valorizacija uzvodnih lokaliteta pridonijela je porastu posjetitelja na srednjem i gornjem toku rijeke Krke. Roški slap ove godine bilježi porast broja posjetitelja od 44%, a sadržaji poput poučno-pješačke staze Stinice – Roški slap – Oziđana pećina i arheološke zbirke in situ u samoj pećini privukli su posjetitelje na otkrivanje skrivenih kanjonskih ljepota. Iako je otok Visovac odavno prepoznat kao jedna od svjetskih prirodnih i kulturnih vrijednosti, ove godine bilježi posebno zanimanje posjetitelja, kojih je 29% više u odnosu na lani. Tome je svakako pridonijelo otvorenje objekta za odmor, informiranje i usmjeravanje posjetitelja na Stinicima. Porast izletnika od 43% bilježi i duhovno središte pravoslavnih vjernika u Carigradskoj dragi, manastir Krka. Važno arheološko nalazište Burnum i pripadajuća arheološka zbirka u Eko kampusu Puljane, usprkos radovima koji kontinuirano traju cijelu godinu, upisali su porast broja posjetitelja od 6%.

Sustav obilaska Nacionalnog parka „Krka“ proširen je i izvan temeljnog fenomena na okolne  novouređene vidikovce i poučno-pješačke staze. Takvim razvojem JU "Nacionalni park Krka“ nastavit će i u budućnosti, kako bi spremno dočekala nove ljubitelje prirode. Očekuje nas uređenje i otvorenje dvaju novih staza, na desnoj obali iznad Roškog slapa i na lijevoj obali iznad Bilušića buka. U tom smislu, uskoro će biti otvoren i Centar za posjetitelje Lugareva kuća u stoljetnoj šumi hrasta medunca i bijelog graba, kao mjesto na kojem će posjetitelji moći saznati informacije o prirodnom i kulturnom bogatstvu Parka, ali i kao prostor za edukaciju, radionice i boravak u prirodi. Svoja vrata posjetiteljima, istraživačima i znanstvenicima otvorit će i Eko kampus Puljane, uređenje kojeg je upravo u tijeku a dio je većeg projekta, vrijednog 40 milijuna kuna, koji obuhvaća uređenje kampusa u cijelosti, dijela arheološkog nalazišta Burnum i dviju poučno-pješačkih staza između slapa Brljan i Manojlovačkih slapova. Time će se dodatno staviti naglasak na razvoj gornjeg toka rijeke Krke i lokalnog gospodarstva, ali i otvoriti prostor i sadržaji za rastući broj posjetitelja.