Glavni izbornik

Izdvojeni sadržaji

Novosti

  21.05.2014, 13:15h


Međunarodni dan biološke raznolikosti

Međunarodnim danom biološke raznolikosti (22. svibnja) upozorava se na zabrinjavajuću ugroženost biološke raznolikosti i ubrzano siromašenje vrsta i ekoloških sustava, zbog čega je ugrožen i čovjek. Stoga JU “Nacionalni park Krka” i ove godine uoči dana bioraznolikosti organizira bioolimpijadu, kojom kroz različite discipline pokušava djeci na zanimljiv način skrenuti pozornost na važnost očuvanja prirode i biološke raznolikosti.

Ekstremne vremenske (ne)prilike, povećanje pustinja, podizanje razine mora i ekstremni vodostaji rijeka samo su neki od pokazatelja promjena na koje smo i mi kao pripadnici ljudske vrste utjecali a koje su za neke stanovnike Zemlje čak bile pogubne. Trenutno smo, nažalost, svjedoci velikih prirodnih katastrofa u našoj i u susjednim zemljama te se ponovno pitamo je li sad pravo vrijeme za promjene, da konačno prestanemo negativno utjecati na Zemlju, koja nas hrani i daje nam kisik koji dišemo. Vrijeme je da se zapitamo kolika treba biti cijena tehnološkog napretka i je li nam uistinu toliko potreban i do kojih granica.


Svaka vrsta na Zemlji ima svoju ulogu i potrebna je u stabiliziranju ekosustava. Vrednovanje vrste po njezinoj tržišnoj vrijednosti, poput hrane ili goriva, dovelo je do izumiranja nekih biljnih i životinjskih vrsta, što rezultira promjenama u ekosustavu, čiji su pokazatelji već danas dobro vidljivi. Ponašanje pojedinca u svakodnevnom životu itekako utječe na promjene u globalnoj politici i tržišnoj ekonomiji jer pojedinac pomnožen s brojem svih ostalih pojedinaca u konačnici jest – Zemlja. Pretjerano korištenje automobila, pretjerani konzumerizam, ambalaža, kupovina stvari koji nam i ne trebaju ili trebaju jednokratno, gomilanje otpada, nerecikliranje i neodvajanje otpada, kupovina prehrambenih proizvoda za koje je potreban dug transport, rasipanje vode i energije samo su neke od stvari koje pojedinac radi ne razmišljajući o njihovim posljedicama po cijeli ekosustav.


S ciljem jačanja ekološke svijesti, JU “Nacionalni park Krka” ovaj važan datum obilježit će 21. svibnja raznovrsnim prigodnim aktivnostima. Tradicionalnom bioolimpijadom, organiziranom za učenike šestih razreda OŠ Skradin i OŠ dr. Franje Tuđmana Knin, pokušat će djeci na zanimljiv način skrenuti pozornost na važnost očuvanja prirode, ali i vratiti dječju igru u prirodu. Od igara izdvajamo potezanje konopa, “konogomet”, poligon “Kap za slap”, stazu znanja, stazu “Lov na izgubljenu prirodu”, skakanje u vreći, “fažolić”, “koodbojku”i sl. Počasni sudac na bioolimpijadi bit će Roger Cole, član predsjedništva IRF-a (International Ranger Federation), doktor primijenjene biologije, nekadašnji ravnatelj regionalnog parka Lee Valley u Londonu, suradnik državne agencije za okoliš Engleske i Walesa, nositelj najveće medalje izviđača, Srebrnog vuka (Silver wolf).