Glavni izbornik

Izdvojeni sadržaji

Novosti

  18.02.2014, 13:57h


Prijava projekta Centar Puljani na strukturne fondove EU

Ministar zaštite okoliša i prirode u utorak, 18. veljače 2014. u 11 sati u Upravi JU „Nacionalni park Krka“ održao je konferenciju za medije u povodu prijave projekta Nepoznata Krka: skrivena blaga gornjeg toka rijeke Krke, čiji je glavni rezultat uređenje posjetiteljskog Centra Puljani i poučno-pješačkih staza, za strukturne fondove Europske unije.

Javna ustanova„Nacionalni park Krka“ prijavljuje projekt uređenja infrastrukture posjetiteljskog Centra Puljani za strukturne fondove EU. Projekt se zasniva na razvoju kapaciteta Centra Puljani za edukativni prihvat djece i mladih. Centar se prostire na površini od 49 227 m2 a nalazi se na području s bogatim kulturnopovijesnim nasljeđem, s mnogim izuzetnim povijesnim, arheološkim, biološkim i krajobraznim vrijednostima i turističkim atrakcijama. 

 

Sustavna valorizacija uzvodnog toka Krke u cilju jačanja lokalnog gospodarstva i ljudskih potencijala koju provodi Nacionalni park „Krka“ rezultirala je projektom Centar Puljani, koji se već nekoliko godina aktivno provodi. Do sada su uređene zgrade za arheološku i prirodoslovnu zbirku. Arheološka zbirka otvorena je za posjetitelje 2010. Ispred nje je 2013. uređen prostor za održavanje Male škole arheologije. Uređena je i opremljena višenamjenska dvorana, koja može primiti stotinjak osoba, i objekt za smještaj predavača/voditelja.

 

Projekt Nepoznata Krka:skrivena blaga gornjeg toka rijeke Krke obuhvaća: 

 

•    uređenje unutarnjeg prostora prirodoslovne zbirke

 

•    izgradnju objekta i uređenje unutarnjeg postava interpretacijskog centra Laboratorij prirode za djecu osnovnoškolskog uzrasta

 

•    uređenje volonterskog centra s priručnim laboratorijima (smještajni kapaciteti hostelskog tipa, Internet-centar i blagovaonica) namijenjenih prijamu djece, mladih, studenata, znanstvenika, istraživača i volontera

 

•    uređenje vanjskog prostora i komunalnih sadržaja Centra Puljani

 

•    uređenje dviju poučno-pješačkih staza između slapa Brljan i Manojlovačkih slapova (na lijevoj i desnoj obali Krke) 

 

•    obnova luka nad istraženim i konzerviranim istočnim ulazom amfiteatra u Burnumu.

 

Projekt valorizira edukaciju o prirodi u prirodi kao jednu od osnovnih misija Nacionalnog parka „Krka“ i dio je sveobuhvatne posjetiteljske infrastrukture i djelatnosti vezanih za istraživanje i prezentaciju prirodnih i kulturnih osobitosti porječja Krke. Procijenjena vrijednost projekta je 40 milijuna kuna.