Arheolozi JU „NP Krka“ predstavili istraživanja Burnuma na znanstveno-arheološkoj konferenciji u Bonnu

Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ prihvatila je poziv da 12. svibnja u Bonnu sudjeluje na početnoj konferenciji projekta Limes und Legion, vezanog za istraživanje rimskih vojnih logora na području Donje Rajne, kako bi predstavila svoja dugogodišnja istraživanja na arheološkom lokalitetu Burnum.

The Union of the German Academies of Sciences and Humanities (Savez njemačkih akademija znanosti i humanističkih znanosti) odobrio je projekt suradnje u kojem će se tijekom osamnaest godina proučavati iskopine na području legijskih logora u Donjoj Rajni. Sudionici projekta su Sveučilište u Bonnu, LVR-LandesMuseum u Bonnu, Sveučilište u Nijmegenu i Ludwig-Maximilians sveučilište u Münchenu. Cilj je projekta okupiti na konferenciji međunarodne stručnjake koji će predstaviti svoja istraživanja i trenutno stanje ostataka rimskih legijskih logora, kako bi stečena znanja koristili u ispitivanju iskopina u Bonnu, Neussu, Xantenu i Nijmegenu.

Joško Zaninović, voditelj arheološke zbirke, predstavio je istraživanja provedena na području lokaliteta Burnum s ciljem rasvjetljavanja uloge rimske vojske u procesu romanizacije. Tijekom arheoloških iskapanja do sada je otkriveno 10 000 artefakata, od kojih veliki dio pripada rimskoj vojnoj opremi, pa vjerujemo da će ta saznanja pomoći znanstvenicima i ostalim sudionicima konferencije u razumijevanju manje poznatih elemenata iz rimske vojne povijesti.

Savez akademija krovna je organizacija osam njemačkih akademija znanosti, čije članstvo broji više od dvije tisuće znanstvenika, istaknutih predstavnika svojih istraživačkih područja, na nacionalnoj i međunarodnoj razini. Predani su promicanju znanstvene razmjene, izvrsnosti u istraživanju i potpori mladim istraživačima u ranoj fazi znanosti.

 

Novosti

JOŠ NOVOSTI IZ KATEGORIJE

  01/05/2024
Podijeljeno tisuću sadnica: NP „Krka“ sudjeluje u akciji „Rastemo zajedno“ za zeleniju budućnost

Nacionalni park „Krka“ i ove se godine pridružio europskoj akciji „Rastemo zajedno“, u okviru koje je na Međunarodni praznik rada na Skradinskom buku podijeljeno tisuću sadnica lavande i lovora

  29/04/2024
Međunarodni praznik rada u NP „Krka“: podjela sadnica i besplatan ulaz u Park

I ove godine Nacionalni park „Krka“ pridružit će se europskoj akciji „Rastemo zajedno“ i na Praznik rada na Skradinskom buku točno u podne podijeliti tisuću sadnica lovora i lavande, koje posjetitelji Parka mogu posaditi u svojim vrtovima i okućnicama

  26/04/2024
Drugo izdanje Regenerate Europe konferencije nudi „glokalna“ gledišta za preporod hrvatskog turizma na krilima obnove lokalne proizvodnje hrane i poljoprivrede

U Eko kampusu „Krka“ u Puljanima u Nacionalnom parku „Krka“, 2. i 3. svibnja (i online) održava se dvodnevna međunarodna konferencija „Regenerate Europe“ (na engleskom jeziku) na temu poticanja lokalne proizvodnje hrane i jačanja veze između lokalne enogastronomije i turizma.

  25/04/2024
Knjiga od srca za veterane Domovinskog rata

Veteranskom centru Šibenik uručene su knjige, uz duboko poštovanje prema veteranima i njihovoj ulozi u zajednici.

109

km2

07

slapova

388

km bike ruta

47

km pješačkih staza

10

ulaza

Skip to content