Krkom uzvodno od Roškoga slapa do manastira Krka i srednjovjekovnih utvrda Nečven i Trošenj izletničkim brodom Nacionalnog parka „Krka“ zaplovili su vaterpolisti VK Solaris

Krka je voda. Zato se i sve ono najljepše oko nje ogleda u njoj i s nje najbolje promatra. Logično je stoga bilo da sportaše koji svoje dane provode u vodi povedemo upravo na izlet brodom. Profesionalni vaterpolski klub osnovan je 1953. godine i od tada djeluje na području grada Šibenika i Dalmacije i dugogodišnji je prvoligaš u hrvatskim natjecanjima.

Izlet na kojemu smo se družili traje dva i pol sata, uz polusatno razgledavanje manastira Krka. Potom se nastavlja uzvodno, do srednjovjekovnih utvrda Nečven i Trošenj. Zbog njihova položaja na visokim liticama kanjona, utvrde se mogu vidjeti samo s broda. To je ujedno i kraj plovnog puta u Parku, a označava ga Bibića brzac.

Manastir Krka (sv. Arhanđela), duhovno središte pravoslavnih vjernika, nalazi se tri i pol kilometra istočno od Kistanja. Smješten je u pitomom proširenju rijeke Krke zvanom Carigradska draga, u središnjem dijelu kanjona rijeke Krke, koji je po njemu dobio ime Aranđelovac. Nema pouzdanih povijesnih podataka o tomu kada je manastir sagrađen. U pisanim se dokumentima prvi put spominje 1402. godine. Uz manastir se nalazi crkva, sagrađena u bizantskom stilu. U novije vrijeme izgrađena je velika zgrada bogoslovije, posvećena 1989. godine. Ispod crkve nalaze se katakombe, koje su otvorene za posjetitelje. Manastir posjeduje veliku i bogatu knjižnicu s kodeksima, inkunabulama i rijetkim knjigama. U manastirskoj riznici čuvaju se vrijedne ikone i umjetničko-obrtnički predmeti od 15. do 19. st.

Niti jedna od četiriju rijeka u Dalmaciji nema toliko utvrda na svojim obalama koliko ih ima Krka: duž čitava njezina toka, od izvora do ušća, nalaze se brojna utvrđenja ili fortifikacije. Srednjovjekovni utvrđeni gradovi – kamene utvrde – bili su u posjedu hrvatskih velikaških obitelji. Osim što su imale obrambenu funkciju, neke od tih utvrda bile su i jezgre naselja.

Nečven je podignut na rubu brine na lijevoj obali Krke, tri kilometra nizvodno od slapa Miljacka. Njegovi prvi gospodari bili su Nelipići, vlasnici čitavog prominsko-miljevačkog kraja. Nekad se preko kanjona pružao drveni most koji je povezivao Nečven i Trošenj (Čučevo). Gospodari Trošnja i cijele desne obale Krke do Skradina bili su bribirski knezovi Šubići.

 

Novosti

JOŠ NOVOSTI IZ KATEGORIJE

  26/04/2024
Drugo izdanje Regenerate Europe konferencije nudi „glokalna“ gledišta za preporod hrvatskog turizma na krilima obnove lokalne proizvodnje hrane i poljoprivrede

U Eko kampusu „Krka“ u Puljanima u Nacionalnom parku „Krka“, 2. i 3. svibnja (i online) održava se dvodnevna međunarodna konferencija „Regenerate Europe“ (na engleskom jeziku) na temu poticanja lokalne proizvodnje hrane i jačanja veze između lokalne enogastronomije i turizma.

  25/04/2024
Knjiga od srca za veterane Domovinskog rata

Veteranskom centru Šibenik uručene su knjige, uz duboko poštovanje prema veteranima i njihovoj ulozi u zajednici.

  22/04/2024
Obilježavanje Dana planeta Zemlje u NP „Krka“: edukacija, reciklaža i zabava

Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ i ove se godine pridružila obilježavanju Dana planeta Zemlje, odajući počast našem predivnom planetu i podižući svijest o važnosti očuvanja okoliša

  19/04/2024
Novi rezultati istraživanja zadovoljstva posjetitelja NP „Krka“ potvrđuju dobro upravljanje Parkom

Posjetitelji Nacionalnog parka „Krka“ ističu boravak i uživanje u prirodi i opušteni odmor kao najvažnije motive dolaska u Park, raste zadovoljstvo ponudom u svim elementima, a raste i udio domaćih posjetitelja

109

km2

07

slapova

388

km bike ruta

47

km pješačkih staza

10

ulaza

Skip to content