Ciklus tekstova „Otkrivanje Burnuma“ možete pogledati ovdje

Nakon što smo ciklusom tekstova pod naslovom „Kako je sve počelo“ bogatstvo prirodne baštine Nacionalnog parka „Krka“ predstavili kroz stvaranje reljefnih oblika, podzemnog svijeta i sedre, prelazimo na jednako vrijednu kulturnopovijesnu baštinu. Također ćemo se vratiti u prošlost, na sam početak nove ere, kada su područjem Nacionalnog parka „Krka“ vladali Rimljani.

Ciklus „Otkrivanje Burnuma“ donosi dvadeset i dva teksta, koja ćemo svakoga petka, počevši od 2. prosinca, objavljivati na službenim mrežnim stranicama i društvenim mrežama Nacionalnog parka „Krka“. S obzirom na to da se arheološki lokalitet Burnum sustavno istražuje dvadeset godina, da je obrađen veliki broj predmeta pronađenih na njemu i da su iz toga proizašle mnoge znanstvene studije i radovi, raspolažemo brojnim zanimljivim činjenicama o životu u tome rimskom vojnom logoru.

Započet ćemo s Burnumom na starim zemljovidima, a završiti s primjenom suvremenih tehnologija u njegovu istraživanju. U međuvremenu ćemo se dotaknuti važnih ljudi koji su posjetili Burnum, načina života u njemu i tematskih arheoloških nalaza.

Biser antičke povijesti, rimski vojni logor Burnum, sagrađen je u 1. stoljeću poslije Krista. U logoru se utaborila XI. legija rimske vojske, koja je od 42. g. pr. Kr. nosila počasni naziv Claudia pia Fidelis, a nakon njezina povlačenja zamijenila ju je IV. legija Flavia Felix. Nalazi sustavnih arheoloških istraživanja amfiteatra i vojnog logora izloženi su u arheološkoj zbirci u Eko kampusu „Krka” u Puljanima. Lokalitet i arheološka zbirka otvoreni su za posjetitelje tijekom cijele godine.

Novosti

JOŠ NOVOSTI IZ KATEGORIJE

  01/05/2024
Podijeljeno tisuću sadnica: NP „Krka“ sudjeluje u akciji „Rastemo zajedno“ za zeleniju budućnost

Nacionalni park „Krka“ i ove se godine pridružio europskoj akciji „Rastemo zajedno“, u okviru koje je na Međunarodni praznik rada na Skradinskom buku podijeljeno tisuću sadnica lavande i lovora

  29/04/2024
Međunarodni praznik rada u NP „Krka“: podjela sadnica i besplatan ulaz u Park

I ove godine Nacionalni park „Krka“ pridružit će se europskoj akciji „Rastemo zajedno“ i na Praznik rada na Skradinskom buku točno u podne podijeliti tisuću sadnica lovora i lavande, koje posjetitelji Parka mogu posaditi u svojim vrtovima i okućnicama

  26/04/2024
Drugo izdanje Regenerate Europe konferencije nudi „glokalna“ gledišta za preporod hrvatskog turizma na krilima obnove lokalne proizvodnje hrane i poljoprivrede

U Eko kampusu „Krka“ u Puljanima u Nacionalnom parku „Krka“, 2. i 3. svibnja (i online) održava se dvodnevna međunarodna konferencija „Regenerate Europe“ (na engleskom jeziku) na temu poticanja lokalne proizvodnje hrane i jačanja veze između lokalne enogastronomije i turizma.

  25/04/2024
Knjiga od srca za veterane Domovinskog rata

Veteranskom centru Šibenik uručene su knjige, uz duboko poštovanje prema veteranima i njihovoj ulozi u zajednici.

109

km2

07

slapova

388

km bike ruta

47

km pješačkih staza

10

ulaza

Skip to content