Glavni izbornik

Izdvojeni sadržaji

Tisuće godina ljudske povijesti ispisane na dvadeset i jednom kilometru staze polumaratona

 

Od Eko kampusa „Krka“ u Puljanima do amfiteatra Burnum trči se Krka polumaraton. Na tih 21 098 metara odvijale su se tisuće godina ljudske povijesti i ere prirodnih procesa koji su oblikovali taj po mnogočemu jedinstven krajolik. Na oko četiri kilometra gornjeg toka rijeke Krke smjestilo se pet slapova, tri srednjovjekovne utvrde i rimski vojni amfiteatar, uz brojne tragove čovjekova življenja, uvijek isprepletenog sa životom rijeke. Za većinu posjetitelja to je nepoznata Krka. Gotovo je nevjerojatno da na suhom, krševitom prostoru duboka kanjona postoje tolika čudesna mjesta, što su ih oblikovali ljudi ili rijeka, koje nam valja upoznati.

Utrka starta ispred Eko kampusa „Krka“ u Puljanima, koji se nalazi iznad Miljacka slapa. Na tom području nalazi se iznimno zanimljiv i vrijedan speleološki sustav Miljacka I–V, kao i hidrogeološki fenomen – izvor Miljacka, kroz koji se vodama rijeke Krke pridružuju vode rijeke Zrmanje. Špilja Miljacka II dom je endemičnoga vodozemca čovječje ribice. U njoj obitava i kolonija dugonogog šišmiša, jedna od najvećih u Europi. Zato je taj lokalitet strogo zaštićen pa o njemu možete samo čitati. Samo kilometar uzvodno nalazi se i najmanji Krkin slap, Rošnjak, na nepristupačnom terenu strmoga kanjona.

Nakon Miljacke utrka se nastavlja prema Promini, ilirskoj kolijevci, važnoj točki u rimskim osvajanjima. U srednjem vijeku područje planine Promine i Miljevaca, koje je obuhvaćalo teritorij između rijeka Krke i Čikole, bilo je distrikt Kninske županije, nazvan Oprominje. Utrka prolazi kroz mjesto Oklaj, smješteno nedaleko od utvrde Nečven, podignute na rubu brine na lijevoj obali Krke, koja je nekad bila vlasništvo slavne hrvatske velikaške obitelji Nelipić. Njoj nasuprot, na drugoj strani kanjona, nalaze se ostaci utvrde Trošenj, kojom je gospodarila obitelj Šubić. Utvrde je u prošlosti povezivao drveni most preko kanjona.

Potom se treba spustiti do rijeke. Trkači prelaze preko mosta, na mjestu gdje je od davnina bio prijelaz preko rijeke, koji je u doba Burnuma spajao Bukovicu i Promonu, kao dio mreže rimskih putova u Dalmaciji.Tu se nalazi 400 m široko i 1 300 m dugo Ćorića jezero (Bjelober, Brljansko jezero). Jedna od legendi o Krki govori da je baš na dno jezera Brljana krilati zmaj odnio lijepu Miljevu i ljubljenog joj zaručnika Bogdana. Voda jezera prelijeva se preko slapa Brljana samo za visokih voda. Sedrena barijera slapa duga je oko 300 m a široka oko 180 m, s ukupnim padom od 15,5 m. Slap je okružen bujnim submediteranskim raslinjem, malim pašnjacima i kultiviranim poljima. U pogledu na nj trkači će moći uživati na vidikovcu, kada svladaju uspon uz kanjon a najbrži među njima okruni se krunom cara Trajana, još jednog slavnog putnika na Krki.

Kad prijeđemo Krku, eto nas na desnoj, bukovičkoj strani. Tu je biser antičke arhitekture, rimski vojni logor Burnum, u kojemu je cilj utrke. Sagrađen je u prvoj polovici 1. st. Danas su vidljivi ostaci lukova koji su pripadali zgradi vojnog zapovjedništva (pretorija) i dobro sačuvan amfiteatar. Burnum je bio sjedište XI. legije rimske vojske Claudiae Piae Fidelis i IV. legije Flaviae Felix. S obzirom na strateški važan položaj, s kojeg je nadziran prijelaz preko rijeke, iz njega su otpočinjala vojna djelovanja prema kopnu, sve do sjevernih granica rimske države. Oko 77. godine rimski car Vespazijan osobno je dao novac za rekonstrukciju amfiteatra, koji tipološki pripada amfiteatrima s četiri ulaza. Amfiteatar je mogao primiti do deset tisuća posjetitelja, dok će ovaj put primiti sve trkače koji uspješno završe Krka polumaraton.

Foto: Rade Jug