Šibenski botun (dugme, puce, toka) kroz povijest je krasio mušku narodnu nošnju a u moderno se doba etablirao kao jedan od najprepoznatljivijih suvenira šibenskoga kraja, koji je Hrvatska turistička zajednica 2007. godine proglasila najoriginalnijim hrvatskim suvenirom. Danas se šibenski botun može kupiti u obliku naušnica, prstenja, privjesaka, igli za kravatu, broševa, ogrlica i sl.

Botun se izrađuje u tehnici filigrana. Ima oblik dviju polukugli spojenih u sredini. Iznutra je šupalj, prozračan. S vanjske strane ukrašen je tankim srebrnim nitima i kuglicama. Originalni botun izrađen je od srebra, no danas se izrađuje i od zlata i od aluminija, u različitim veličinama.

Najraniji primjerci metalne dugmadi poput toka pronađeni su još u ilirskim grobovima s početka prvog tisućljeća prije Krista, no na srednjovjekovnim likovnim prikazima dalmatinskih pučana nema naglašeno kićenih botuna. Za široko usvajanje toka u narodnoj nošnji najvažniju je ulogu odigralo vojno organiziranje pograničnog pojasa prema Osmanskom Carstvu u 17. stoljeću. Najljepše i najveće toke danas se mogu vidjeti na ječermama, prslucima tipičnima za nošnju drniškog i cetinskog kraja.

U to su doba botune nosili samo muškarci – ukazivali su na društveni položaj i moć onoga koji ih nosi, te su bili usporedivi s vojničkim ordenjem, jer su bili dio darova koje je providur u Zadru dijelio junacima i zapovjednicima, a osim estetske, imali su i zaštitnu funkciju. Uz to su u tim nesigurnim vremenima bili i najvrjedniji dio obiteljske imovine. Potražnja za njima s vremenom je rasla pa su ih izrađivali mnogi majstori, što je dovelo do toga da se u filigranskoj tehnici usavršio veliki broj obrtnika sve od skadarskog područja na jugu do sjeverne Dalmacije.

 

109

km2

07

slapova

388

km bike ruta

47

km pješačkih staza

10

ulaza

Skip to content