Edukacijsko-interpretacijsko središte Laboratorij prirode omogućava održavanje različitih edukativnih, kreativnih i popularno-znanstvenih programa za široku publiku, a posebno za skupine predškolske i osnovnoškolske djece.

Stalna interaktivna izložba ima interpretacijsku i edukacijsku namjenu, u suvremeno opremljenoj multifunkcionalnoj dvorani mogu se održavati predavanja i radionice, u izložbenom hodniku izlagati dječji radovi, na tematskom igralištu igrati razne igre a na otvorenom održavati projekcije zahvaljujući multimedijskom sustavu za kino u prirodi Amfiteatar za radoznale.

Izložbeni prostor sastoji se od šest prostornih niša, u kojima je smješteno šest tematskih izložbenih cjelina. Njihova scenografija inspirirana je šupljikavom i zavojitom sedrom, kao temeljnim fenomenom Nacionalnog parka „Krka“.

Glavna poruka koja se želi prenijeti stalnom izložbom jest istraživanje svijeta u kojem živimo kroz upoznavanje i iskušavanje metoda različitih znanstvenih disciplina i zanimanja koja se bave proučavanjem prirode i odnosom čovjeka prema njoj.

Šest podtema oblikovano je u šest izložbenih cjelina: geologiju, povijest, floru i faunu, zaštitu prirode i znanstvena zanimanja. Stalna muzejska izložba sastoji se od kompleksnih interaktivnih izložaka, složenih od grafičkih, multimedijalnih i mehaničkih elemenata. Svaki izložak prate jedinstvena zaigrana ilustrativna uputa i interpretacijska zidna grafika u obliku mentalne mape kao uvod u pojedinu tematsku cjelinu.

Okućnica je oplemenjena dječjim igralištem, koje tematski upotpunjava glavnu poruku Centra proširujući je u prostor na otvorenom. Tema igrališta jesu značajne životinje koje se mogu naći u Parku, prema čijim su motivima osmišljeni elementi za igru.

Amfiteatar za radoznale vanjski je produžetak Laboratorija prirode, udaljen pet minuta hoda edukativnom stazom. Obuhvaća prostor za projekcije, predstave, recitale i slične sadržaje u objektu na otvorenom u obliku amfiteatra. Sastoji se od tribina za polaznike, natkrivenih drvenom pergolom, i platoa za predavanje s panoom za projekcije na otvorenom. Opremljen je svom potrebnom opremom: projekcijskim platnom, razglasom, projektorom, rasvjetom i reprodukcijskim uređajima.

 

109

km2

07

slapova

388

km bike ruta

47

km pješačkih staza

10

ulaza

Skip to content