8500 m

Stinice, Brištane Gornje, Roški slap, Oziđana pećina

  • Četiri su moguća ulaza na stazu / izlaza s nje: Stinice, Brištane Gornje, Roški slap, Oziđana pećina (Bogatići Miljevački)
  • Svi ulazi/izlazi nalaze se na lijevoj obali Krke između puta prema Visovcu i Roškome slapu; Roškome slapu može se pristupiti i s desne obale
  • Zahtjevna staza koju čine zemljani putovi, makadam, drveni mostići i stepenice, te mnogi usponi i spustovi, od kojih je vrlo zahtjevan uspon uz 517 stepenica do Oziđane pećine
  • Treba predvidjeti povratak do polazišne točke jer staza nije kružna
  • U ponudi od lipnja do rujna je prijevoz autobusom Laškovica – Roški slap – Bogatići Miljevački – Stinice

 

Lugarev put od stoljetne šume do tisućljetne pećine
Šuma je oduvijek imala posebno mjesto u svijetu mašte. Dovoljno je spomenuti kultni status koji u popularnoj kulturi imaju Šervudska šuma, dom Robina Hooda, Mirkwood iz Gospodara prstenova i Zabranjena šuma iz serijala o Harryju Potteru, kao i Šuma Striborova među hrvatskim bajkama. Stara šuma hrasta medunca i bijelog graba na Stinicama simboličan je početak magičnog srednjeg toka rijeke Krke. Sa stablima starim od sto pedeset do dvjesto godina, ona je ujedno početak, ili kraj, poučno-pješačke staze Stinice – Roški slap – Oziđana pećina.

Od stoljetne šume do pretpovijesne pećine, kroz smaragdnozeleni tjesnac i preko srebrnih kaskada Roškoga slapa, nekada je hodio lugar, čija je služba bila čuvanje šume i njezine imovine. Lugari su zaduženi za određena područja – lugarije, u kojima se obično nalazi i lugarska kuća u kojoj sami ili s porodicom žive. Nekada je to bila i Visovačka kuća „Kuželj“ na Stinicama, a danas je ona posjetiteljski centar u kojemu je uređen stalni izložbeni postav „Lugareva kuća“.

Na drugom kraju staze nalazi se dom pretpovijesna čovjeka, Oziđana pećina, do koje vodi 517 drvenih stepenica okomito položenih na stijenu Roškoga slapa. Arheološka istraživanja potvrdila su u pećini nazočnost svih neolitičkih kultura jadranskoga prostora, zatim eneolitičkih, te onih ranoga i srednjega brončanog doba. Čovjek je u pećini bio neprekidno prisutan u razdoblju od 6 000 do 1 500 godina prije Krista. U pećini je, in situ, uređena arheološka zbirka. To znači da posjetitelji imaju priliku kročiti stopama neolitičkog čovjeka.

Hodajući tom stazom, čovjek kao da kroči iz jednog svijeta u drugi: krajolik se stalno mijenja – od močvarnog terena, jednog od najvažnijih europskih ornitoloških područja zbog brojnosti vrsta ptica u vrijeme migracije, do uskoga kanjona s pogledom na špilju Šuplju stinu, ostatke srednjovjekovne utvrde Kamičak i liticu na na desnoj strani kanjona na kojoj je nekoć stajala utvrda Rogovo. Staza prelazi preko Roškoga slapa, njegovih bisernih Ogrlica, penje se do pećine i završava u Bogatićima, na nadmorskoj visini od 234 m.

109

km2

07

slapova

388

km bike ruta

47

km pješačkih staza

10

ulaza

Skip to content