Istraživanje skrivenih prekrasnih prirodnih bisera Nacionalnog parka „Krka“ postalo je još jednostavnije i zabavnije uređenjem dvanaest biciklističkih ruta: tri cestovne, tri brdske i šest treking. Kako bismo vam olakšali snalaženje i kretanje njima, posebnu smo pozornost posvetili pravilnom označavanju ruta i sigurnosti sudionika u prometu, s obzirom da pojedine rute prolaze preko prometnih cesta i kroz pješačke zone.

Slijedi kratki vodič za upoznavanje sa signalizacijom na biciklističkim rutama.

Znakove koji se odnose na biciklistički promet u Parku prepoznat ćete po jednostavnim elementima: prepoznatljivoj tamnoplavoj boji, odabranoj u skladu s Priručnikom za grafički i produkt dizajn sustava signalizacije i interpretacije zaštićenih područja u RH, i jednostavnom, „čistom“ fontu Typonine Sans, a pronaći ćete ih na raskrižjima, otvorenim dionicama prometnica i lokacijama na kojima se ruta okreće i vraća istim putom.

Znakovi za usmjeravanje biciklističkog prometa na rutama izvan uređenih prometnica i znak za označavanje lokaliteta

Znakovi za usmjeravanje prometa na cestovnim prometnicama

Rute su na tablama označene kombinacijom slova i brojki, pri čemu slovo znači tip staze (R za cestovne, M za brdske a T za treking-rute), dok brojčane oznake definiraju točno određenu rutu unutar pripadajućeg tipa.

Znakove možemo podijeliti u četiri opće kategorije: u prve dvije spadaju znakovi za usmjeravanje prometa na cestovnim prometnicama, treću skupinu čine znakovi za usmjeravanje biciklističkog prometa na rutama izvan uređenih prometnica, dok posljednja skupina označava lokalitete i upozorava na pješačke staze.

109

km2

07

slapova

388

km bike ruta

47

km pješačkih staza

10

ulaza

Skip to content