Rijeka Krka nekada je bila razdjelnica dvaju ilirskih, nerijetko zavađenih, naroda: Liburna i Delmata. Na desnoj, bukovičkoj, strani nalaze se ostaci rimskog vojnog logora Burnuma, a na lijevoj, prominskoj, ostaci pretpovijesne gradine u Puljanima, središta liburnske zajednice Burnista. Rimljani su za pacifikacije Ilirika na tom mjestu podigli vojnički logor radi držanja pod nadzorom ratobornih Delmata. Iz Burnuma su kretala vojna djelovanja sve do sjevernih granica rimske države. Krajem 1. stoljeća vojska je otišla, a Burnum se transformirao u grad municipalne razine, čiji je zaštitnik bio Herkul.

Središte predrimske domorodačke općine Burnista, koji su dio naroda Liburna, bilo je utvrđeno naselje (oppidum) na gradini kod Puljana, na lijevoj obali Krke. Pretpovijesna gradina u Puljanima, smještena na visoravni iznad strme, visoke stijene, prostire se na površini od oko 5 000 m². S dvije je strane svojim tokom štiti rijeka Krka, dok je prema jugu opasana nasipom, dugim sto šezdeset, širokim, u temelju, tridesetak, visokim oko šest metara. Na njoj su još i danas vidljivi temelji pedesetak nastambi. Pod nazivom Castellum Burnum spominje je antički pisac Plinije. Nedvojbeno je bila važno središte u graničnom području Delmata i Liburna s kojeg je nadziran prijelaz preko rijeke. Velika količina predrimske i rimske keramike u gradini svjedoči da je nastavila živjeti i nakon rimskih osvajanja i osnutka vojnog logora (kastruma) Burnuma na suprotnoj obali rijeke. Teritorij im se pružao i na suprotnoj, zapadnoj obali, gdje je krajem republikanskog doba uspostavljen ljetni vojni logor, a zatim, u Augustovo doba, i stalni legijski logor Burnum.

Oko kastruma izgrađeno je polugradsko naselje (canabae), u kojem su živjeli italski trgovci, oslobođenici trgovačkih obitelji i obitelji vojnika. Stalni kameni legijski logor podignut je na današnjem položaju Šuplja crkva. Zato se danas vidljivi ostaci u narodu nazivaju šupljaje. U Burnumu su boravile četiri legije: XI. Claudia Pia Fidelis, i IV. Flavia Felix, XX. Valeria Vitrix i VIII. Augusta.

Grad Burnum konstituiran je početkom 2. stoljeća. Bivši kastrum tada je postao dio civilnog naselja, a u logoru su podignuti bazilika (sudnica) i svetišta vrhovnom bogu Jupiteru, božici Junoni i Kibeli (Velikoj Majci Bogova). Posljednji put Burnum se spominje 536./537. g. tijekom gotsko-bizantskih ratova.

 

JOŠ NOVOSTI IZ KATEGORIJE

  31/01/2023
U zajedničkoj akciji „Čisto podzemlje“ očišćeno je sedam speleoloških objekata na području NP „Krka“

Speleolozi i planinari iz Svetog Mihovila, Hrvatska gorska služba spašavanja i djelatnici Nacionalnog parka „Krka“ u pet dana iz špilja i jama izvukli dvadeset dva kubična metra smeća

  25/01/2023
Zimsko prebrojavanje ptica vodarica u NP „Krka“ 2023. godine

Rezultate monitoringa Park će koristiti za provođenje mjera zaštite s ciljem očuvanja ptica vodarica i njihova staništa

  23/01/2023
Proslavimo rođendan Nacionalnog parka „Krka“ u Eko kampusu u Puljanima

Povodom svoga 38. rođendana, koji obilježava 24. siječnja, Nacionalni park „Krka“ posjetiteljima daruje besplatan ulazak u Eko kampus „Krka“ u Puljanima od 23. do 29. siječnja 2023.

  17/01/2023
Potraga za zmajem – edukativno-dokumentarni film o čovječjoj ribici

Nastavak projekta ZOOKrka, kojim pobliže upoznajemo razne životinjske vrste Nacionalnog parka „Krka“ u njihovom izvornom okolišu

109

km2

07

slapova

388

km bike ruta

47

km pješačkih staza

10

ulaza

Skip to content