Zainteresirani ste za volontiranje u Nacionalnom parku „Krka“? Onda su ovo informacije za vas. Od 2012. godine Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ radi s volonterima kao domaćin, a od 2022. godine organizator je definiranih volonterskih programa koji se provode u novouređenom Eko kampusu „Krka“ u Puljanima. Sve što vas zanima o tim programima, smještaju i procedurama pitali smo Doris Banić, koordinatoricu volonterskih programa u Nacionalnom parku „Krka“, koja volontere dočekuje i ispraća, a na raspolaganju im je, kako sama kaže, 24 sata dnevno.

 

Gdje se treba prijaviti za volontiranje u NP „Krka“?

Za volontiranje u NP „Krka“ treba se prijaviti na poveznici https://nepoznata-krka.eu/volontiraj/, koja se nalazi na mrežnim stranicama Parka, na mrežnim stranicama projekta Nepoznata Krka i na mrežnim stranicama Parkova Hrvatske. Prijaviti se može tijekom cijele godine. Volonter treba ispuniti obrazac s osnovnim podacima o sebi kako bi ušao u bazu svih potencijalnih volontera, a mi ga na vrijeme obavještavamo o rasporedu i planu održavanja volonterskih programa.

Koji se volonterski programi nude?

Ove godine provodimo četiri volonterska programa: „Čistač obala Krke“, „Edukativno-kreativni asistent“ i „Istraživač tržišta“ te volonterski program u sklopu europskog projekta „LIFE CONTRA Ailanthus“, u kojem smo partner. Ustanova izrađuje i prema potrebi ažurira program volonterstva te na godišnjoj razini izrađuje akcijske planove provedbe volonterskih programa, koji uključuju popis planiranih volonterskih programa, lokacija na kojima će se provoditi i potreban broj volontera.

Koliko traju volonterski programi?

U NP „Krka“ provode se kratkotrajni volonterski programi u trajanju od maksimalno deset dana, u kojima sudjeluje dvadeset do dvadeset i pet volontera. Trenutno ne provodimo dugoročno volontiranje jer je u provedbu takva oblika volontiranja potrebno uključiti veliki broj osoba, ali, s obzirom na to da je Eko kampus „Krka“ otvoren tek prošle godine, vjerujem da će se u sljedećim godinama volontiranje razvijati i u tom smjeru.

Kako izgleda procedura koju volonter mora proći od prijave do samog dolaska u NP „Krka“?

Ustanova je dužna prije početka ili na početku angažmana upoznati volontera s pravima i obvezama organizatora volontiranja i volontera utvrđenima Zakonom o volonterstvu, Etičkim kodeksom volontera i Pravilnikom o radu s volonterima. Svim našim volonterima nastojimo pružiti odgovarajuću pripremu (izobrazbu), nadzor i podršku. Svaki volonter prođe početno upoznavanje ili orijentaciju koja uključuje jasno definiranje odnosa, a s Ustanovom potpiše i Ugovor o volontiranju, kojim su uređena međusobna prava i obveze. Ustanova je dužna svakom volonteru nakon završetka volontiranja izdati potvrdu o volontiranju, a volonteri ispunjavaju i evaluacijske obrasce u kojima ocjenjuju program, njegovu provedbu i osobe koje su ga provodile.

Tko se sve može prijaviti za volontiranje?

Sukladno našem Pravilniku to su sve punoljetne osobe. Sve aktivnosti u volonterskim programima se provode na otvorenom i na različitim terenima u različitim vremenskim prilikama pa je poželjno da su volonteri naviknuti na rad na otvorenom. Naravno, na vrijeme ih obavijestimo kako se pripremiti za boravak u prirodi. Svi mi koji sudjelujemo u realizaciji volonterskih programa prošli smo razne edukacije i stekli certifikate za vođenje grupa na otvorenom. Osim toga, koordinator programa mora imati i druge važne informacije o volonterima kao što su kronične bolesti, smetnje ili čak režim ishrane kako bi boravak prošao u najboljem redu.

Kako je organiziran boravak volontera u NP „Krka“?

Smještaj volontera osiguran je u volonterskom centru u Eko kampusu „Krka“ u Puljanima. Tamo se nalazi novouređeni hostel, te brojni edukativni sadržaji, kao i atraktivni prostori na otvorenome u kojima volonteri mogu boraviti u slobodno vrijeme. Prehrana i prijevoz unutar Parka također su osigurani. Želimo da se kod nas osjećaju lijepo i sigurno pa im je zato netko uvijek na raspolaganju za sve što im treba.

Što volonteri mogu raditi kada ne volontiraju?

Mogu obilaziti pješačke staze u NP „Krka“, upoznavati lokalnu sredinu i kulturnopovijesne lokalitete, kojih ovdje zaista ima puno, i koristiti društvene sadržaje u kampusu. Zapravo se dosta družimo, igramo društvene igre na temu Krke ili team building igre koje nam pomažu da osnažimo grupni identitet. Dobar primjer je timska igra u kojoj svi sudionici zategnu uže u krug po kojemu jedna osoba onda može hodati. To pokazuje koliko je povezana grupa jaka. A i zabavno je.

Na kraju, odlaze li volonteri zadovoljni kad program završi?

Naš je cilj da volonteri u NP „Krka“ steknu određene kompetencije koje će im služiti kasnije u životu, upoznaju područje Nacionalnog parka „Krka“ iz druge perspektive, boraveći s djelatnicima na terenu, ali i da steknu dojam o izazovima s kojima se susrećemo. I lijepo je vidjeti kako se u kratkom vremenu svi zaljube u Krku. A kad nešto volite, onda ćete to i čuvati. Najbolje od svega je kad shvate koliko mogu doprinijeti. I to ne samo radom na terenu i kroz volonterski program. Nakon uspješnog volonterskog programa u NP „Krka“, zadovoljni volonteri su naši najbolji ambasadori.

JOŠ NOVOSTI IZ KATEGORIJE

  19/04/2024
Novi rezultati istraživanja zadovoljstva posjetitelja NP „Krka“ potvrđuju dobro upravljanje Parkom

Posjetitelji Nacionalnog parka „Krka“ ističu boravak i uživanje u prirodi i opušteni odmor kao najvažnije motive dolaska u Park, raste zadovoljstvo ponudom u svim elementima, a raste i udio domaćih posjetitelja

  16/04/2024
Hrvatska turistička kutija iznenađenja stigla u Nacionalni park „Krka“

U sklopu projekta „Kultura, turizam i strukovno obrazovanje“, koji je odabralo Ministarstvo turizma i sporta, učenici Srednje škole Ivana Meštrovića Drniš i Ekonomske i upravne škole Split posjetili su Eko kampus „Krka“ u Puljanima

  12/04/2024
20. Susret s lokalnim stanovništvom okuplja maslinare

Na prvom ovogodišnjem susretu maslinara sa šireg područja Krke razgovarat će se o pripremi maslina za uspješnu cvatnju i oplodnju

  08/04/2024
Obilježavanje Europskog dana vune u etno-selu na Skradinskom buku

Pridružite nam se u etno-selu na Skradinskom buku u petak, 9. travnja 2024. kako bismo zajedno obilježili Europski dan vune

109

km2

07

slapova

388

km bike ruta

47

km pješačkih staza

10

ulaza

Skip to content