Nakon što je proljetos otvoren, Eko kampus „Krka“ djeluje u skladu sa svojom primarnom svrhom – edukacijom i prihvatom pojedinaca i grupa, djece, istraživača i volontera. Djeca su s razlogom na prvom mjestu: najveći dio sadržaja prilagođen je upravo njima i  nastavi u prirodi. Tu su i volonteri: dugogodišnji interes za takvu vrstu aktivnosti rezultirao je potrebnim smještajnim kapacitetima, tako da su pokrenuta već četiri volonterska programa. Istraživači, znanstvenici, studenti – dobro došli u Kampus! Za vas je opremljen moderni laboratorij. I restauratorska radionica. Čekamo da se najavite. Za one koji žele samo posjetiti fantastične zbirke, prirodoslovnu i arheološku, Eko kampus „Krka“ otvoren je cijelu godinu.

Eko kampus „Krka“ primjer je usklađenosti prirode s tehnološkim dostignućima 21. stoljeća zahvaljujući kojima se povezuju ljudi različitih interesa i sklonosti. Njegovo uređenje i opremanje počelo je 2005. da bi s vremenom postalo dio šireg projekta Nepoznata Krka: skrivena blaga gornjeg i srednjeg toka rijeke Krke (KK 06.1.2.01.0003), usmjerenog i na održivi razvoj i očuvanje ekosustava rijeke Krke. U sklopu toga projekta, ukupna vrijednost radova realiziranih u Eko kampusu „Krka“ iznosi 52.623.357 kn, od čega je 45.759.572 kn sufinancirano sredstvima Europske unije, a 42.873 kn sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Sve ostale troškove podmirila je vlastitim sredstvima JU „NP Krka“.

Projekt Nepoznata Krka obuhvaća niz infrastrukturnih intervencija unutar Nacionalnog parka „Krka“, osmišljavanje i uvođenje novih prezentacijskih i interpretacijskih sadržaja, uređenje pješačkih staza, elektrifikaciju brodskog prometa i unaprjeđenje sustava upravljanja sadržajima i posjećivanjem. Opći cilj projekta je aktiviranje – izgradnjom infrastrukture, jačanjem kapaciteta ključnih dionika i razvojem novih edukativnih turističkih proizvoda i usluga – neiskorištenog turističkog i gospodarskog potencijala sjevernog dijela Nacionalnog parka „Krka“ i kvalitetniji prostorni i vremenski raspored posjetitelja, što će doprinijeti društvenom, gospodarskom i ekološkom boljitku toga prostora.

Infrastrukturna ulaganja unutar projekta odnose se na rekonstrukciju, unutarnje uređenje i postav Prirodoslovne zbirke Hram prirode, na unutarnje opremanje Edukacijsko-interpretacijskog središta Laboratorij prirode, uređenje i opremanje Volonterskog centra Titius, sa smještajnim kapacitetima hostelskog tipa i laboratorijima za istraživače, i pomoćne građevine uz njega, te na unutrašnje uređenje i opremanje blagovaonice i Internet kafea. U sklopu projekta obavljena je i rekonstrukcija vodovodne i hidrantske mreže, riješene su odvodnja oborinskih voda i odvodnja fekalnih voda, a dovršeno je i krajobrazno i hortikulturno uređenje cijelog prostora.

Eko kampus „Krka“ sada želi, i treba, postati središnje mjesto Nacionalnog parka „Krka“, ali i cijele Šibensko-kninske županije kad je riječ o edukaciji, volontiranju i istraživačkim projektima u prirodi. U tom smislu protekle godine već su pokrenuta četiri volonterska programa. Nastavnici u osnovnim i srednjim školama mogu kontaktirati Javnu ustanovu „Nacionalni park Krka“ radi održavanja edukativnih radionica.

JOŠ NOVOSTI IZ KATEGORIJE

  20/09/2023
Završetak javne rasprave o planovima upravljanja

Zaključno s 18. rujna 2023. završena je javna rasprava  o prijedlozima Plana upravljanja područjem ekološke mreže Nacionalni park „Krka“ i šire područje (PU 6005) i Plana upravljanja područjem ekološke mreže Krka i okolni plato i pridružena zaštićena područja (PU 7006)

  15/09/2023
Nacionalni park „Krka“ i ove je godine dio svjetskog eko-projekta Zelena čistka

Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ pridružila se globalnoj volonterskoj akciji Zelena čistka; akcija čišćenja održana je u petak, 15. rujna 2023. na području naselja Lozovac uz granicu Parka

  13/09/2023
Pješaci i biciklisti posjetite NP „Krka“ po promotivnim cijenama

Od 16. do 22. rujna promotivna cijena za pješake i bicikliste na ulazima Skradinski most, Stinice i Roški slap iznosi 12 eura za cijeli Park, a 6 eura za srednji i gornji tok Krke

  12/09/2023
Udomite psa iz udruge Šibenske šape i postanite član Kluba prijatelja Krke

Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ i udruga Šibenske šape dogovorile suradnju oko zaštite životinja

109

km2

07

slapova

388

km bike ruta

47

km pješačkih staza

10

ulaza

Skip to content