Volonterski program Čuvar staništa autohtonih vrsta održan je od 1. do 10. rujna 2023. Program je okupio predane volontere i stručnjake, a za cilj je imao suzbijanje pajasena, invazivne strane vrste, i promicanje svijesti o očuvanju prirodne baštine. Volonteri su sudjelovali u nizu aktivnosti usmjerenih na suzbijanje pajasena, invazivne biljne vrste koja predstavlja ozbiljnu prijetnju autohtonim ekosustavima. Te su aktivnosti uključivale edukativne radionice, demonstraciju metoda uklanjanja pajasena na terenu i uklanjanje izbojaka pajasena na određenim lokacijama u Parku.

Volonterski program Čuvar staništa autohtonih vrsta privukao je pažnju brojnih volontera i stručnjaka iz područja zaštite prirode. Oglas za sudjelovanje bio je objavljen na službenim mrežnim stranicama Nacionalnog parka „Krka“ i na stranicama Parkova Hrvatske posvećenim volontiranju. Poziv za volontiranje upućen je i institucijama koje se bave volonterima i obrazovnim ustanovama.

Volonteri su uložili znatan napor u suzbijanje pajasena na Skradinskom buku i Skradinskoj cesti, u Skradinu, na Remetiću i Roškome slapu i u Oćestovu. Uklonili su na tisuće izbojaka pajasena, čime su dali veliki doprinos projektu „Life contra Ailanthus“ i općenito zaštiti prirode, odnosno očuvanju prirodne baštine NP „Krka“.

Cilj toga projekta, sprječavanje daljnjeg širenja pajasena i podizanje svijesti o negativnom utjecaju invazivnih vrsta, ostvaren je zahvaljujući predanom radu volontera, zahvaljujući, među ostalim, i njihovoj educiranosti o problematici invazivnih vrsta i metodama sprječavanja njihova širenja.

Volonteri su imali priliku posjetiti različite lokalitete unutar Nacionalnog parka „Krka“ kako bi se dodatno educirali o invazivnim vrstama i organizaciji rada u Parku. Posjet lokalnom dobrovoljnom vatrogasnom društvu u Drnišu i lokalnom OPG-u omogućio im je da bolje razumiju probleme vezane za zaštitu od požara i utjecaj invazivnih vrsta na poljoprivredu i stočarstvo.

Cijeli program odvijao se uz podršku Nacionalnog parka „Krka“, koji je volonterima osigurao smještaj i prehranu u Volonterskom centru u Eko kampusu „Krka“ u Puljanima.

JOŠ NOVOSTI IZ KATEGORIJE

  19/04/2024
Novi rezultati istraživanja zadovoljstva posjetitelja NP „Krka“ potvrđuju dobro upravljanje Parkom

Posjetitelji Nacionalnog parka „Krka“ ističu boravak i uživanje u prirodi i opušteni odmor kao najvažnije motive dolaska u Park, raste zadovoljstvo ponudom u svim elementima, a raste i udio domaćih posjetitelja

  16/04/2024
Hrvatska turistička kutija iznenađenja stigla u Nacionalni park „Krka“

U sklopu projekta „Kultura, turizam i strukovno obrazovanje“, koji je odabralo Ministarstvo turizma i sporta, učenici Srednje škole Ivana Meštrovića Drniš i Ekonomske i upravne škole Split posjetili su Eko kampus „Krka“ u Puljanima

  12/04/2024
20. Susret s lokalnim stanovništvom okuplja maslinare

Na prvom ovogodišnjem susretu maslinara sa šireg područja Krke razgovarat će se o pripremi maslina za uspješnu cvatnju i oplodnju

  08/04/2024
Obilježavanje Europskog dana vune u etno-selu na Skradinskom buku

Pridružite nam se u etno-selu na Skradinskom buku u petak, 9. travnja 2024. kako bismo zajedno obilježili Europski dan vune

109

km2

07

slapova

388

km bike ruta

47

km pješačkih staza

10

ulaza

Skip to content