Burnum će se još godinama istraživati, toliko je opsežan i važan taj lokalitet. Iduće godine obilježava se i dvadeset godina sustavnih istraživanja rimskog vojnog logora Burnum i pripadajućeg amfiteatra. Pronađeno je oko deset tisuća predmeta iz života rimskih vojnika koje je zemlja sačuvala od zaborava i koji su ponovno „oživjeli“ nakon dvije tisuće godina, prvo u restauratorskoj radionici, a potom u Arheološkoj zbirci Burnum u Eko kampusu „Krka“ u Puljanima, gdje su postali dostupni posjetiteljima.

Kamena jednokatnica s visokim prizemljem u kojoj se danas nalazi Arheološka zbirka Burnum sagrađena je početkom 50-ih godina 20. st. kao stambeni objekt za radnike HE Miljacke, a potom je postala skladišni prostor vojnog kompleksa u Puljanima. Devetnaestog studenoga 2003. počela su sustavna arheološka istraživanja na prostoru rimskog amfiteatra u obližnjem Burnumu. Zbog velike količine nalaza, smatralo se da bi jedna od zgrada u kompleksu u Puljanima bila idealno mjesto za smještaj i prezentaciju zbirke nalaza koji potječu iz Burnuma. Vlada Republike Hrvatske donijela je 2004. godine odluku da se čitav bivši vojni kompleks u Puljanima ustupi Javnoj ustanovi „Nacionalni park Krka“, koja se obvezala da će kompleks preurediti i pretvoriti u znanstveno-istraživački i edukativni centar.

Radovi na obnovi i uređenju kompleksa u Puljanima počeli su 2005. godine, na zgradi u kojoj se danas nalazi Arheološka zbirka Burnum. Zbog velikih oštećenja i neprilagođenosti prostora za novu, muzejsku namjenu, izvršena je rekonstrukcija čitavog interijera. Na temelju zadanog prostora i rasporeda prostorija predodređenih za izlaganje i prezentiranje muzejske građe, izrađen je scenarij muzejskog postava, a paralelno s njim i izvedbeni arhitektonski projekt uređenja interijera. Prva faza uređenja muzejskoga postava trajala je dvije godine, pa je svečano otvoren 27. svibnja 2010. godine prigodom održavanja XVII. međunarodne konferencije o rimskoj vojnoj opremi (ROMEC, Roman Military Equipment Conference). Druga faza postava realizirana je u travnju 2019. godine nakon završetka građevinskih radova. Kada je 2022. godine otvoren cjelokupni Eko kampus „Krka“, u sklopu projekta Nepoznata Krka, Arheološka zbirka postala je dio zaokružene cjeline koja valorizira gornji tok rijeke Krke, prvenstveno kroz edukaciju i prezentaciju.

U Arheološkoj zbirci Burnum danas se održavaju edukativne radionice za djecu, a posjetitelje kroz zbirku vode interpretatori Javne ustanove „Nacionalni park Krka“, čiji je zadatak na zanimljiv način prenijeti priču o važnosti toga lokaliteta i vrijednosti pronađenih predmeta te brojne zanimljivosti iz života rimskih vojnika na Burnumu.

JOŠ NOVOSTI IZ KATEGORIJE

  31/01/2023
U zajedničkoj akciji „Čisto podzemlje“ očišćeno je sedam speleoloških objekata na području NP „Krka“

Speleolozi i planinari iz Svetog Mihovila, Hrvatska gorska služba spašavanja i djelatnici Nacionalnog parka „Krka“ u pet dana iz špilja i jama izvukli dvadeset dva kubična metra smeća

  25/01/2023
Zimsko prebrojavanje ptica vodarica u NP „Krka“ 2023. godine

Rezultate monitoringa Park će koristiti za provođenje mjera zaštite s ciljem očuvanja ptica vodarica i njihova staništa

  23/01/2023
Proslavimo rođendan Nacionalnog parka „Krka“ u Eko kampusu u Puljanima

Povodom svoga 38. rođendana, koji obilježava 24. siječnja, Nacionalni park „Krka“ posjetiteljima daruje besplatan ulazak u Eko kampus „Krka“ u Puljanima od 23. do 29. siječnja 2023.

  17/01/2023
Potraga za zmajem – edukativno-dokumentarni film o čovječjoj ribici

Nastavak projekta ZOOKrka, kojim pobliže upoznajemo razne životinjske vrste Nacionalnog parka „Krka“ u njihovom izvornom okolišu

109

km2

07

slapova

388

km bike ruta

47

km pješačkih staza

10

ulaza

Skip to content