U edukacijsko-interpretacijskom središtu Laboratorij prirode mogu se održavati različiti edukativni, kreativni i popularno-znanstveni programi za široku publiku, a posebno za skupine predškolske i osnovnoškolske djece. Stalna interaktivna izložba ima interpretacijsku i edukacijsku namjenu, u suvremeno opremljenoj multifunkcionalnoj dvorani mogu se održavati predavanja i radionice, u izložbenom hodniku izlagati dječji radovi, na tematskom igralištu igrati razne igre, a na otvorenom održavati projekcije zahvaljujući multimedijskom sustavu za kino u prirodi Amfiteatar za radoznale.

Izložbeni prostor sastoji se od šest prostornih niša, a u svakoj od njih izloženi su predmeti koji pripadaju određenoj tematskoj cjelini. Njihova scenografija inspirirana je šupljikavom i zavojitom sedrom, kao temeljnim fenomenom Nacionalnog parka „Krka“. Glavna poruka koja se želi prenijeti tom izložbom jest ta da svijet u kojem živimo treba istraživati i upoznavati koristeći metode različitih znanstvenih disciplina i zanimanja koja se bave proučavanjem prirode i odnosa čovjeka prema njoj.

Tih šest tema jesu geologija, povijest, flora i fauna, zaštita prirode i znanstvena zanimanja. Stalna muzejska izložba sastoji se od kompleksnih interaktivnih izložaka, složenih od grafičkih, multimedijalnih i mehaničkih elemenata. Svaki izložak prate jedinstvena zaigrana ilustrativna uputa i interpretacijska zidna grafika u obliku mentalne mape kao uvod u pojedinu tematsku cjelinu.

Okućnica je oplemenjena dječjim igralištem, koje upotpunjava glavnu poruku Centra proširujući je u prostor na otvorenom. Tema igrališta jesu značajne životinje koje se mogu naći u Parku, prema čijim su motivima osmišljeni elementi za igru na igralištu.

Amfiteatar za radoznale vanjski je produžetak Laboratorija prirode, udaljen pet minuta hoda edukativnom stazom. Obuhvaća prostor za projekcije, predstave, recitale i slične sadržaje u objektu na otvorenom u obliku amfiteatra. Sastoji se od tribina za polaznike, natkrivenih drvenom pergolom, i platoa za predavanje s panoom za projekcije na otvorenom. Opremljen je svom potrebnom opremom: projekcijskim platnom, razglasom, projektorom, rasvjetom i reprodukcijskim uređajima.

JOŠ NOVOSTI IZ KATEGORIJE

  05/12/2022
Međunarodni dan volontera

Petoga prosinca obilježava se Međunarodni dan dobrovoljnog rada za ekonomski i društveni napredak (International Volunteer Day for Economic and Social Development), odnosno Međunarodni dan volontera

  02/12/2022
Počinje ciklus tekstova o arheološkom lokalitetu Burnum

Ciklus tekstova „Otkrivanje Burnuma“ možete pogledati ovdje

  30/11/2022
Krkin adventski kalendar

Krkin adventski kalendar možete pronaći u izlogu suvenirnice Nacionalnog parka „Krka“ u Šibeniku, na Maloj loži, u nekadašnjoj palači Draganić, u kojoj se smjestila Uprava Parka

  09/11/2022
Održana dionička radionica u Posjetiteljskom centru Laškovica

U organizaciji Javne ustanove „Nacionalni park Krka“ i Zavoda za zaštitu okoliša i prirode Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, a u okviru projekta „LIFE CONTRA Ailanthus“,  u Posjetiteljskom centru Laškovica održana je dionička radionica na kojoj su predstavljene invazivne vrste u našoj zemlji

109

km2

07

slapova

388

km bike ruta

47

km pješačkih staza

10

ulaza

Skip to content