Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ još se jednom s ponosom pridružila globalnoj volonterskoj akciji poznatoj kao Zelena čistka. Ta jednodnevna akcija čišćenja nelegalnih odlagališta otpada postala je najveći volonterski eko-projekt u Hrvatskoj i dio globalne inicijative World cleanup, pokrenute 2008. godine.

Naši predani zaposlenici toga su dana marljivo radili na području naselja Lozovac uz granicu Nacionalnog parka „Krka“. Prikupili su kamion sitnog i srednjeg kućanskog otpada koji je bio bačen u prirodu nedaleko od glavnog ulaza u Park. Ta aktivnost nije samo simbol naše brige za okoliš, već i konkretan korak prema očuvanju prirode i planeta Zemlje.

Zelena čistka nije samo lokalna inicijativa – to je globalni pokret za čišći planet. Milijuni ljudi u sto pedeset zemalja širom svijeta udružili su snage kako bi zajedno djelovali u borbi protiv otpada na plažama, rijekama, šumama i ulicama. Ta masovna suradnja ima jedan zajednički cilj: stvaranje čišćeg i zdravijeg planeta za sve nas.

Želimo naglasiti koliko je važno očuvati vrijedno područje Nacionalnog parka „Krka“ u njegovoj izvornosti, bez negativna utjecaja čovjeka. Molimo lokalne stanovnike, ali i posjetitelje, da ne bacaju otpad u prirodu i da neprimjereno odlaganje otpada prijave nadležnim službama. Samo zajedničkim naporima, u suradnji s komunalnim službama gradova i općina u blizini Parka, možemo na vrijeme reagirati, ukloniti otpad i spriječiti neodgovorno ponašanje.

Osim toga, nastavit ćemo kontinuirano provoditi samostalne akcije čišćenja i edukativne radionice s djecom kako bismo ih upoznali sa živim svijetom koji nas okružuje i naučili ih koliko je važno recikliranje. Na taj način želimo doprinijeti očuvanju bioraznolikosti i ostaviti zalog budućim generacijama.

Zahvaljujemo svima vama koji podržavate našu misiju očuvanja okoliša, prirode i planeta Zemlje. S vašom podrškom i aktivnim sudjelovanjem možemo načiniti velike promjene koje vode prema boljoj budućnosti za sve nas.

„Jedan dan. Jedan planet. Jedan cilj.“ Samo zajednički možemo napredovati. Hvala vam na doprinosu!

 

 

 

JOŠ NOVOSTI IZ KATEGORIJE

  19/04/2024
Novi rezultati istraživanja zadovoljstva posjetitelja NP „Krka“ potvrđuju dobro upravljanje Parkom

Posjetitelji Nacionalnog parka „Krka“ ističu boravak i uživanje u prirodi i opušteni odmor kao najvažnije motive dolaska u Park, raste zadovoljstvo ponudom u svim elementima, a raste i udio domaćih posjetitelja

  16/04/2024
Hrvatska turistička kutija iznenađenja stigla u Nacionalni park „Krka“

U sklopu projekta „Kultura, turizam i strukovno obrazovanje“, koji je odabralo Ministarstvo turizma i sporta, učenici Srednje škole Ivana Meštrovića Drniš i Ekonomske i upravne škole Split posjetili su Eko kampus „Krka“ u Puljanima

  12/04/2024
20. Susret s lokalnim stanovništvom okuplja maslinare

Na prvom ovogodišnjem susretu maslinara sa šireg područja Krke razgovarat će se o pripremi maslina za uspješnu cvatnju i oplodnju

  08/04/2024
Obilježavanje Europskog dana vune u etno-selu na Skradinskom buku

Pridružite nam se u etno-selu na Skradinskom buku u petak, 9. travnja 2024. kako bismo zajedno obilježili Europski dan vune

109

km2

07

slapova

388

km bike ruta

47

km pješačkih staza

10

ulaza

Skip to content