U proteklom razdoblju Eko kampus „Krka“ u Puljanima bio je domaćin niza Susreta s lokalnim stanovništvom, na kojima su se ljudi iz različitih sektora okupljali kako bi razmijenili iskustva, stekli nova znanja i unaprijedili prakse u poljoprivredi, vinogradarstvu, pčelarstvu i zaštiti od divljih svinja. Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ od 2014. redovito organizira Susrete, koji su namijenjeni lokalnom stanovništvu koje radi uz Krku i od nje živi. Između susreta održavaju se i manje tematske radionice ili javne tribine, ovisno o interesu lokalne zajednice.

Susreti se organiziraju u suradnji s nadležnim institucijama, međunarodnim udrugama, županijskim javnim ustanovama, lokalnim obrtnicima i dr. Prvi vidljivi rezultati tih susreta jesu otvorena i kontinuirana komunikacija, nova poznanstva, otvaranje poslovnih prilika i pokretanje novih projekata. Kvalitetna i kontinuirana suradnja između Nacionalnog parka „Krka“ i lokalnog stanovništva preduvjet je zajedničkog rasta i razvoja temeljenog na očuvanju i unaprjeđenju bioraznolikosti i zaštiti čistog okoliša. Svi susreti odvijali su se u konferencijskoj dvorani Eko kampusa „Krka“, pružajući informacije i potporu lokalnom stanovništvu, potičući održivost i inovacije u poljoprivredi i zaštiti okoliša.

Lokalno stanovništvo u studenome se okupilo kako bi sudjelovalo u radionici degustacije bijelih vina, koju je vodio mr. sc. Stipe Ivić. Vinarstvo i vinogradarstvo bili su u fokusu, a sudionici su mogli donijeti uzorak svog bijelog vina i dobiti stručno mišljenje o njemu. Naime, Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ zainteresiranim stanovnicima šireg područja Krke omogućila je besplatnu analizu mladog ili odležanog vina.

Namijenjen pčelarima i onima koji planiraju započeti pčelarsku aktivnosti, 16. Susret, održan u listopadu, istaknuo je važnost očuvanja pčelinjih zajednica. Prof. dr. sc. Ivana Tlak Gajger na njemu je govorila o biosigurnosnim mjerama prevencije bolesti pčelinjih zajednica, dok je dr. sc. Zlatko Tomljanović elaborirao tehnologiju pčelarenja suočenu s izazovima klimatskih promjena.

Prof. dr. sc. Krešimir Krapinec sa Šumarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu u travnju je održao predavanje o divljim svinjama, na kojem je govorio o načinima zaštite poljoprivrednih površina od njih. Sudionicima predavanja uručeni su repelenti, sredstva čiji miris divlje svinje odbija od poljoprivrednih područja.

Osamnaesti Susret s lokalnim stanovništvom održat će se u utorak, 5. prosinca 2023. od 14 do 16 sati u konferencijskoj dvorani Eko kampusa „Krka“ u Puljanima. Tema Susreta je Prilagodba maslinarstva klimatskim promjenama, a predstavit će je mr. sc. Jakša Rošin, viši stručni suradnik pri Zavodu za biljne znanosti Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša u Splitu. Na posljednji Susret ove godine, koji donosi zanimljivu i aktualnu temu, maslinari će moći donijeti i mlado ulje na besplatnu analizu.

JOŠ NOVOSTI IZ KATEGORIJE

  19/04/2024
Novi rezultati istraživanja zadovoljstva posjetitelja NP „Krka“ potvrđuju dobro upravljanje Parkom

Posjetitelji Nacionalnog parka „Krka“ ističu boravak i uživanje u prirodi i opušteni odmor kao najvažnije motive dolaska u Park, raste zadovoljstvo ponudom u svim elementima, a raste i udio domaćih posjetitelja

  16/04/2024
Hrvatska turistička kutija iznenađenja stigla u Nacionalni park „Krka“

U sklopu projekta „Kultura, turizam i strukovno obrazovanje“, koji je odabralo Ministarstvo turizma i sporta, učenici Srednje škole Ivana Meštrovića Drniš i Ekonomske i upravne škole Split posjetili su Eko kampus „Krka“ u Puljanima

  12/04/2024
20. Susret s lokalnim stanovništvom okuplja maslinare

Na prvom ovogodišnjem susretu maslinara sa šireg područja Krke razgovarat će se o pripremi maslina za uspješnu cvatnju i oplodnju

  08/04/2024
Obilježavanje Europskog dana vune u etno-selu na Skradinskom buku

Pridružite nam se u etno-selu na Skradinskom buku u petak, 9. travnja 2024. kako bismo zajedno obilježili Europski dan vune

109

km2

07

slapova

388

km bike ruta

47

km pješačkih staza

10

ulaza

Skip to content