Da se u Ivoševcima, nedaleko od Kistanja i najvišeg Krkina slapa, Manojlovca, nekada nalazio rimski vojni logor Burnum i da su i stari Rimljani jednom bili mladi uče djeca na edukativnim radionicama iz područja kulturnopovijesne baštine. Upravo su prostori burnumskog amfiteatra i pripadajuće arheološke zbirke u Eko kampusu „Krka“ u Puljanima mjesta na kojima se održavaju radionice u kojima djeca usvajaju nova znanja u izravnom okruženju slavne povijesti svoga zavičaja, što je i osnovna zamisao cijelog Kampusa.

Na početku školske godine JU „NP Krka“ upućuje poziv na suradnju ravnateljicama i ravnateljima dječjih vrtića i osnovnih i srednjih škola u Šibensko-kninskoj županiji s Programom predavanja i ekoloških i edukativnih radionica, terenske nastave i sportskih aktivnosti za tekuću školsku godinu. Program je prilagođen svim uzrastima. U njemu sudjeluju djelatnici Parka, koji na interaktivan, poučan i zabavan način djeci nastoje prenijeti svoje znanje o području kojim u Parku upravljaju.

Rimska medicina i farmacija edukativna je radionica za djecu osnovnoškolskog uzrasta o povijesti i razvoju medicine u antici na kojoj se djeci izravno prezentiraju rimski medicinsko-farmaceutski instrumenti s lokaliteta Burnum izloženi u Arheološkoj zbirci. Djeca srednjoškolskog uzrasta mogu izabrati jednu od tri ponuđene radionice. Prva je Latinska epigrafija, koja uključuje predavanje i praktičnu primjenu znanja latinskog jezika stečenog tijekom srednjoškolskog obrazovanja. Kroz vježbe učenici svladavaju osnove rimskog natpisa, uče čitati kartice na natpisima i upoznaju se s imenskim obrascem Rimljana i vrstama natpisa. Radionica Rimsko graditeljstvo uključuje predavanje o rimskim graditeljskim tehnikama na primjeru lokaliteta Burnuma i stručno vođenje kroz arheološki lokalitet Burnum i Arheološku zbirku u Eko kampusu „Krka“ u Puljanima. Rimska vojska u našim krajevima kroz edukativnu radionicu i terensku nastavu predstavlja način života rimske vojske.

JOŠ NOVOSTI IZ KATEGORIJE

  31/01/2023
U zajedničkoj akciji „Čisto podzemlje“ očišćeno je sedam speleoloških objekata na području NP „Krka“

Speleolozi i planinari iz Svetog Mihovila, Hrvatska gorska služba spašavanja i djelatnici Nacionalnog parka „Krka“ u pet dana iz špilja i jama izvukli dvadeset dva kubična metra smeća

  25/01/2023
Zimsko prebrojavanje ptica vodarica u NP „Krka“ 2023. godine

Rezultate monitoringa Park će koristiti za provođenje mjera zaštite s ciljem očuvanja ptica vodarica i njihova staništa

  23/01/2023
Proslavimo rođendan Nacionalnog parka „Krka“ u Eko kampusu u Puljanima

Povodom svoga 38. rođendana, koji obilježava 24. siječnja, Nacionalni park „Krka“ posjetiteljima daruje besplatan ulazak u Eko kampus „Krka“ u Puljanima od 23. do 29. siječnja 2023.

  17/01/2023
Potraga za zmajem – edukativno-dokumentarni film o čovječjoj ribici

Nastavak projekta ZOOKrka, kojim pobliže upoznajemo razne životinjske vrste Nacionalnog parka „Krka“ u njihovom izvornom okolišu

109

km2

07

slapova

388

km bike ruta

47

km pješačkih staza

10

ulaza

Skip to content