Zamislite da je Krka kao spoj bure i juga, primorja i Zagore. U njezinu okrilju susreću se vazdazeleno sredozemno raslinje i kontinentalne karakteristike. Da, upravo tako, područje ove rijeke je poput spoja dvaju svjetova pa je i klima dvojaka, s dubokim i blagonaklonim utjecajem mora.

Krka teče magičnom stazom od Knina do Šibenika. Karakteristike klime na njezinu području analiziraju se na osnovi podataka iz tih dvaju gradova. S prosjekom od 2 647 sunčanih sati godišnje u Šibeniku i 2 377 u Kninu, područje Nacionalnog parka „Krka“ spada među najsunčanije u Hrvatskoj.

Razmišljajte o kanjonu Krke kao o mjestu gdje utjecaj mora prodire duboko u kopno, oblikujući klimatske prilike u Nacionalnom parku. Paleoklimatske prilike utjecale su na izmjenu glacijala i interglacijala, pa su toplija razdoblja stvarala sedrene barijere, a hladnija povećavala eroziju.

Što se klime tiče, oznaka za područje Nacionalnog parka „Krka“ po Köppenovoj klasifikaciji je Csa, što znači da u njemu vlada umjereno topla sredozemna kišna klima sa sušnim i vrućim ljetima. Srednja godišnja temperatura zraka u Kninu iznosi oko 13 °C i malo je niža nego u Šibeniku, u kojemu je, zbog utjecaja mora, srednja godišnja temperatura 15 °C.

Ovo zaštićeno područje prava je pozornica za četiri godišnja doba. Kišno zimsko vrijeme ustupa mjesto suncu i lijepom vremenu ljeti. Jesen je topla zbog blizine mora, vjerojatnost za vrlo niske temperature tad je mala.

A oborine? Najviše ih ima ujesen i zimi, dok je ljeto sušno, posebno u srpnju. Snijeg je rijetkost, pogotovo uz obalu. Ako volite sunce, najvedriji dijelovi Hrvatske upravo su ovdje. Jesen je manje sunčana od proljeća, a prosinac i siječanj nose najmanje sunca, ali zato donose buru i jugo, koji vesele ljubitelje vjetra. Ljeti ima i maestrala, koji blago miluje područje.

Tako da Krka nije samo rijeka – to je čitav svijet kontrasta i harmonije klime koji čeka da ga otkrijete!

JOŠ NOVOSTI IZ KATEGORIJE

  19/04/2024
Novi rezultati istraživanja zadovoljstva posjetitelja NP „Krka“ potvrđuju dobro upravljanje Parkom

Posjetitelji Nacionalnog parka „Krka“ ističu boravak i uživanje u prirodi i opušteni odmor kao najvažnije motive dolaska u Park, raste zadovoljstvo ponudom u svim elementima, a raste i udio domaćih posjetitelja

  16/04/2024
Hrvatska turistička kutija iznenađenja stigla u Nacionalni park „Krka“

U sklopu projekta „Kultura, turizam i strukovno obrazovanje“, koji je odabralo Ministarstvo turizma i sporta, učenici Srednje škole Ivana Meštrovića Drniš i Ekonomske i upravne škole Split posjetili su Eko kampus „Krka“ u Puljanima

  12/04/2024
20. Susret s lokalnim stanovništvom okuplja maslinare

Na prvom ovogodišnjem susretu maslinara sa šireg područja Krke razgovarat će se o pripremi maslina za uspješnu cvatnju i oplodnju

  08/04/2024
Obilježavanje Europskog dana vune u etno-selu na Skradinskom buku

Pridružite nam se u etno-selu na Skradinskom buku u petak, 9. travnja 2024. kako bismo zajedno obilježili Europski dan vune

109

km2

07

slapova

388

km bike ruta

47

km pješačkih staza

10

ulaza

Skip to content