U Arheološkoj zbirci Burnum u Eko kampusu „Krka“ u Puljanima brojni arheološki predmeti s prostora antičkoga Burnuma izloženi su u sedam izložbenih prostora, uređenih tematski prema vrsti i kontekstu izloženog materijala. Cilj zbirke je izvorne predmete prezentirati na muzeološki, a kopije na didaktički način. S edukativnim ciljem postavljena je interaktivna i multimedijska tehnologija, posebno usmjerena na djecu i mlade. Interaktivno ogledalo omogućuje upoznavanje s odjevnim navikama rimskih vojnika, gladijatora i žena, tako da se svatko može virtualno odjenuti u različitu antičku odjeću i fotografirati se u njoj i tu sliku poslati na svoj e-mail.

U prvoj sobi izložbena je tema graditeljstvo na prostoru Burnuma. U drugoj sobi izloženi su raznovrsni predmeti iz svakodnevnog života rimskog vojnika: predmeti od stakla i keramičko posuđe, novac, koštani predmeti, dijelovi vojne opreme i naoružanja, medicinski predmeti i ukrasni predmeti. Kameni epigrafski spomenici koji potječu iz Burnuma izloženi su u trećoj prostoriji. Pet spomenika su kopije, dok se originali nalaze u Arheološkom muzeju u Zadru, a dva izložena epigrafička spomenika pronađena su u Burnumu tijekom istraživanja. U četvrtoj sobi prezentirani su rezultati sustavnih arheoloških istraživanja na burnumskom amfiteatru. U središnjem dijelu postavljeni su gipsana maketa idealne rekonstrukcije amfiteatra u Burnumu u mjerilu 1 : 100 i poprsje rimskog cara Vespazijana, koji je obnovio i rekonstruirao burnumski amfiteatar.

Likovna rješenja prilagođena su osnovnoj temi muzejskoga postava: rimskoj vojsci u Burnumu. U čitavom prostoru nalazi se šest ilustriranih pokretnih platna. Na četirima velikim platnima nalaze se ilustracije prizora s Trajanovog stupa u Rimu na kojima su prikazani rimski vojnici u vojnom pohodu protiv Dačana. Na ostalim pokretnim platnima prikazane su zračne fotografije aglomeracije Burnum, smotra legionara i ilustracija borbe dvojice gladijatora. U svim sobama nalaze se svjetleći paneli s pisanim i slikovnim legendama koje prate građu.

Na prvome katu arheološki su predmeti izloženi u trima izložbenim sobama. Posljednja soba namijenjena je multimedijskoj prezentaciji arheološkog lokaliteta Burnum i svih aktivnosti koje se na njemu odvijaju. Autorski film, u vlasništvu Nacionalnog parka „Krka“, koji se prikazuje posjetiteljima snimljen je na samom lokalitetu i obližnjim lokacijama, a prikazuje život, običaje i prehranu rimskih vojnika u vojnom logoru Burnum u prvoj polovici 1. stoljeća poslije Krista. Izložbena tema u prvoj prostoriji jest rimsko vojno konjaništvo. U vitrini su predočeni ukrasni predmeti s konjske orme. Rimljani su voljeli ukrašavati konje privjescima, kako zbog uljepšavanja, tako i zbog apotropejskog vjerovanja. Nasuprot vitrinama izložena je vjerna kopija konja i konjanika s rekonstruiranom opremom. U njihovoj pozadini nalazi se multimedijska prezentacijska podloga na kojoj se s pomoću interaktivnih senzora preko filma oživljava život rimskog konjanika. Izložbena tema u drugoj sobi je rimska vojska, odnosno legije. U burnumskom vojnom logoru boravile su, trajno ili privremeno, četiri rimske legije. Mogu se vidjeti vjerne kopije rimskog legionara i centuriona sa svom opremom koju je rimska vojska koristila u prvom stoljeću.

 

JOŠ NOVOSTI IZ KATEGORIJE

  31/01/2023
U zajedničkoj akciji „Čisto podzemlje“ očišćeno je sedam speleoloških objekata na području NP „Krka“

Speleolozi i planinari iz Svetog Mihovila, Hrvatska gorska služba spašavanja i djelatnici Nacionalnog parka „Krka“ u pet dana iz špilja i jama izvukli dvadeset dva kubična metra smeća

  25/01/2023
Zimsko prebrojavanje ptica vodarica u NP „Krka“ 2023. godine

Rezultate monitoringa Park će koristiti za provođenje mjera zaštite s ciljem očuvanja ptica vodarica i njihova staništa

  23/01/2023
Proslavimo rođendan Nacionalnog parka „Krka“ u Eko kampusu u Puljanima

Povodom svoga 38. rođendana, koji obilježava 24. siječnja, Nacionalni park „Krka“ posjetiteljima daruje besplatan ulazak u Eko kampus „Krka“ u Puljanima od 23. do 29. siječnja 2023.

  17/01/2023
Potraga za zmajem – edukativno-dokumentarni film o čovječjoj ribici

Nastavak projekta ZOOKrka, kojim pobliže upoznajemo razne životinjske vrste Nacionalnog parka „Krka“ u njihovom izvornom okolišu

109

km2

07

slapova

388

km bike ruta

47

km pješačkih staza

10

ulaza

Skip to content