Gotovo dvadeset godina sustavnih arheoloških istraživanja na području vojnog logora Burnuma rezultiralo je nalazom brojnih predmeta, koji su izloženi u sedam prostorija, na dvjema etažama, tematski uređenim prema vrsti izloženog materijala i njegovu kontekstu. Među njima je i kaciga rimskog vojnika rekonstruirana iz čak šezdeset osam dijelova pronađenih u odvodnom kanalu u areni. U neposrednoj blizini arheološkog nalazišta Burnum nalaze se i dva prijelaza preko rijeke Krke, razdjelnice ilirskih plemena i rimske vojske, stara dva tisućljeća, koja su u sklopu projekta Nepoznata Krka obnovljena i uređena kao poučno-pješačke staze Rimski put i Brljan – Manojlovac.

Prva faza radova na obnovi i uređenju kompleksa u Puljanima počela je 2005. godine, na zgradi u kojoj se danas nalazi Arheološka zbirka, a novouređeni muzejski prostor svečano je otvoren 2010. Druga faza postava realizirana je u travnju 2019. godine nakon završetka građevinskih radova koji su imali obilježja rekonstrukcije, ali ne izravno u sklopu projekta Nepoznata Krka. Ugrađeni su dizalo i pristupne rampe za nepokretne i slabo pokretne osobe kako bi mogle pristupiti izložbenim prostorima.

Postav Arheološke zbirke, koja sadrži predmete pronađene na lokalitetu Burnum, zaprema dva kata zgrade. Na prvome katu izloženi su predmeti koji pripadaju rimskom graditeljstvu, predmeti za svakodnevnu upotrebu i kameni i epigrafski spomenici, kao i izlošci koji pripadaju amfiteatru, legijama, konjaništvu i uopće svakodnevici rimskoga vojnika i njegovim običajima. Na drugom katu postavljena je interaktivna i multimedijalna tehnologija edukativne i didaktičke namjene, namijenjena prije svega djeci i mladima.

U sklopu projekta Nepoznata Krka i opremanja posjetiteljskog centra Eko kampus „Krka“ u Puljanima izgrađen je i laboratorij, u kojem je smještena suvremena restauratorska radionica i čuvaonica pokretne baštine Nacionalnog parka „Krka“. Primarna djelatnost radionice obrada je i zaštita arheološkog materijala, s ciljem njegova očuvanja, stručne i znanstvene obrade i izlaganja u muzejskom postavu Arheološke zbirke Burnum. U radionici se restauriraju predmeti načinjeni od različitih materijala: metala, keramike, stakla ili kosti. Radionica se sustavno oprema i spada u sam vrh radionica toga tipa u našoj zemlji.

JOŠ NOVOSTI IZ KATEGORIJE

  20/09/2023
Završetak javne rasprave o planovima upravljanja

Zaključno s 18. rujna 2023. završena je javna rasprava  o prijedlozima Plana upravljanja područjem ekološke mreže Nacionalni park „Krka“ i šire područje (PU 6005) i Plana upravljanja područjem ekološke mreže Krka i okolni plato i pridružena zaštićena područja (PU 7006)

  15/09/2023
Nacionalni park „Krka“ i ove je godine dio svjetskog eko-projekta Zelena čistka

Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ pridružila se globalnoj volonterskoj akciji Zelena čistka; akcija čišćenja održana je u petak, 15. rujna 2023. na području naselja Lozovac uz granicu Parka

  13/09/2023
Pješaci i biciklisti posjetite NP „Krka“ po promotivnim cijenama

Od 16. do 22. rujna promotivna cijena za pješake i bicikliste na ulazima Skradinski most, Stinice i Roški slap iznosi 12 eura za cijeli Park, a 6 eura za srednji i gornji tok Krke

  12/09/2023
Udomite psa iz udruge Šibenske šape i postanite član Kluba prijatelja Krke

Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ i udruga Šibenske šape dogovorile suradnju oko zaštite životinja

109

km2

07

slapova

388

km bike ruta

47

km pješačkih staza

10

ulaza

Skip to content