Jesen donosi velike promjene u prirodi. To je najbolje vrijeme za istraživanje Nacionalnog parka „Krka“, jedinstvenog zaštićenog područja u kojemu se prirodne vrijednosti spajaju s kulturnom i povijesnom baštinom. Nacionalni park „Krka“ nudi brojne mogućnosti za aktivni boravak u prirodi, a pred vama je idealno vrijeme da ih otkrijete.

U Nacionalnom parku „Krka“ nalaze se čak dvadeset dvije poučno-pješačke staze duge ukupno 47 km, koje vode kroz raznolike krajolike i staništa. Opremljene su edukativnim tablama s detaljnim informacijama o biljnom i životinjskom svijetu Parka i o kulturnim i povijesnim zanimljivostima u njemu. Šetajući uz Krku osjetit ćete tisućljetni suživot prirode – surova krša i životodajne vode – i čovjeka, obilazeći Park doživjet ćete ljepotu pejzaža i upoznati bogati ekosustav toga područja.

Tri su staze kružne: Skradinski buk (1 900 m), Roški slap (1 360 m) i Manastir Krka (2 100 m). Od Skradinskog mosta do Skradinskog buka također vodi pješačka staza (3 400 m), koja je ujedno i biciklistička. Do toga, najdužeg slapa u Nacionalnom parku „Krka“ može se doći i s Lozovca, šumskom stazom (875 m). Najkraća staza u Parku, ona koja vodi do Bilušića buka, duga je 300 m, a najduža, Stinice – Roški slap – Oziđana pećina, 8,5 km. Do Manojlovca, najvišeg slapa na rijeci Krki, vodi 360 m duga staza s vidikovcem. Ljepoti Ključice, utvrde iznikle iz kamena, može se diviti sa staze (1 450 m) koja iz Brnjice vodi do korita Čikole ili sa staze Ključica (1 600 m), na suprotnoj strani kanjona, koja završava vidikovcem s kojega se pruža spektakularni pogled na okolicu. U ljepoti krajolika koji su oblikovale Krka i Čikola može se uživati s još tri vidikovca: s onog na Bilušića buku, onoga na slapu Brljan i s vidikovca u Krnićima Gornjim, odakle se pruža pogled na sutok rijeka Krke i Čikole.

Ako ste ljubitelj rekreacije na dvama kotačima, Nacionalni park „Krka“ nudi dvanaest biciklističkih ruta koje prolaze kroz to predivno područje. Rute su raznolike i prilagođene različitim razinama tjelesne spreme. Možete voziti po cestama ili istraživati po šumskim stazama. Biciklizam je odličan način da istražite dublje dijelove Parka i doživite ga na poseban način.

U rujnu smo, od 16. do 22., obilježili i Europski tjedan mobilnosti u Nacionalnom parku „Krka“. Bila je to izvrsna prilika za razne aktivnosti i ekskurzije koje promoviraju zdrav način života i istraživanje prirode po promotivnim cijenama ulaska u Park.

Kako biste se pripremili za aktivan boravak u Nacionalnom parku „Krka“ na jesen, ne zaboravite ponijeti kvalitetnu obuću, slojevitu odjeću, sredstvo za zaštitu od sunca i dovoljno vode. Kako biste zabilježili nevjerojatne trenutke tijekom istraživanja Parka, sa sobom obvezno ponesite i fotoaparat.

Nacionalni park „Krka“ nudi jedinstven spoj prirodne ljepote i kulturne baštine uz aktivan boravak u prirodi. Sada, na prijelazu godišnjih doba, savršeno je vrijeme da doživite sve čari ove predivne destinacije i upoznate usluge koje vam nudi. Planirajte svoj posjet i pripremite se za nezaboravno iskustvo u srcu prirode.

JOŠ NOVOSTI IZ KATEGORIJE

  19/04/2024
Novi rezultati istraživanja zadovoljstva posjetitelja NP „Krka“ potvrđuju dobro upravljanje Parkom

Posjetitelji Nacionalnog parka „Krka“ ističu boravak i uživanje u prirodi i opušteni odmor kao najvažnije motive dolaska u Park, raste zadovoljstvo ponudom u svim elementima, a raste i udio domaćih posjetitelja

  16/04/2024
Hrvatska turistička kutija iznenađenja stigla u Nacionalni park „Krka“

U sklopu projekta „Kultura, turizam i strukovno obrazovanje“, koji je odabralo Ministarstvo turizma i sporta, učenici Srednje škole Ivana Meštrovića Drniš i Ekonomske i upravne škole Split posjetili su Eko kampus „Krka“ u Puljanima

  12/04/2024
20. Susret s lokalnim stanovništvom okuplja maslinare

Na prvom ovogodišnjem susretu maslinara sa šireg područja Krke razgovarat će se o pripremi maslina za uspješnu cvatnju i oplodnju

  08/04/2024
Obilježavanje Europskog dana vune u etno-selu na Skradinskom buku

Pridružite nam se u etno-selu na Skradinskom buku u petak, 9. travnja 2024. kako bismo zajedno obilježili Europski dan vune

109

km2

07

slapova

388

km bike ruta

47

km pješačkih staza

10

ulaza

Skip to content