Dobro došli na izložbu Rascvjetana Krka, na kojoj svaka fotografija govori o čarobnom cvjetnom bogatstvu Nacionalnog parka „Krka”

Očaravajuće slike rijetkih i endemičnih biljnih vrsta koje krase Park snimili su talentirani članovi Foto kluba Šibenik i Foto kluba Knin. Kako bi svojim fotoaparatima zabilježili ljepotu tih biljaka, istražili su krajolik, od vlažnih livada uz rijeku do suhih kamenjara i stijenja u kršu.

Ova izložba predstavlja vam neke od botaničkih dragulja koje Nacionalni park „Krka” skriva, među njima i rijetke vrste i nekoliko ilirsko-jadranskih endema.

Blistavi piramidalni zvončić ustrajno raste među stijenama u kanjonskom dijelu rijeke Krke. Brojni cvjetovi livadskog procjepka, koji prekrivaju doline Krke i Čikole, mame nas raznolikošću svojih boja. Dalmatinski buhač pripovijeda nam priču o tomu kako je, zahvaljujući prirodnom insekticidu piretrinu, korišten i kod prokopavanja Panamskog kanala. Svi ti zeleni heroji vlažnih livada i suhog kamenjara pričaju priče o borbi za opstanak i prilagodbi često surovom okolišu.

Nezaobilazna na ovoj izložbi je perunika, hrvatski nacionalni cvijet, koji u Parku obitava kao ilirska i žuta perunika. Strogo zaštićene zakonom, te su perunike simboli u drevnim vjerovanjima i mitološkim pričama: narod kaže da perunika nikne ondje gdje udari munja gromovnika Peruna, a Grci su taj cvijet posvetili Iridi, božici duge, glasnici bogova. Tu je i oman (bjelušina), za koji kažu da je ime Inula helenium dobio po Heleni Trojanskoj, najljepšoj ženi na svijetu, koja ga je brala kada ju je oteo trojanski princ Paris.

Ova izložba poziva vas da zakoračite u svijet u kojemu priroda slika najljepše pejzaže, a cvijeće pleše svoj ljupki ples. Rascvjetana Krka nije samo izložba fotografija – to je poetsko putovanje kroz čaroliju prirode, u kojoj svaki cvijet, svaka biljka, priča svoju priču.

 

109

km2

07

slapova

388

km bike ruta

47

km pješačkih staza

10

ulaza

Skip to content