Iznad pitoresknog kanjona Među gredama, na vrhu „roga“, odakle se pogled stere na plave vode tjesnaca, stražarilo je Rogovo, utvrda u posjedu Šubića (Bribirskih knezova).

Utvrda Rogovo (Rog) podignuta je iznad kanjona Među gredama, na desnoj obali Krke, na mjestu gdje rijeka utječe u Visovačko jezero. Njezini ostatci danas nisu vidljivi, ali potvrde o njezinu postojanju pronalazimo u pisanim izvorima i na karti Matea Pagana iz 16. st. na kojoj je ucrtana, pod nazivom Martinušić, nasuprot utvrdi Kamičak. Na mjestu nekadašnje utvrde danas se nalazi vidikovac kojim završava pješačka staza Rogovo.

U povijesnim izvorima iz sredine 14. stoljeća spominje se kao posjed kneza Budislava Ugrinića. Njemu je ugarsko-hrvatski kralj Ludovik I. u dva navrata, 1345. i 1356. godine, potvrdio vlasništvo nad Rogovom i otokom Visovcem. Obližnji lokalitet sa slapovima dobio je ime Roški slap prema toj utvrdi.

Utvrda je u posjedu obitelji Ugrinić bila do 1522. godine, kad su čitav kraj zaposjeli Osmanlije. Nakon što je izgubila nekadašnji strateški značaj, više nije obnavljana.

 

109

km2

07

slapova

388

km bike ruta

47

km pješačkih staza

10

ulaza

Skip to content