Tajanstvena srednjovjekovna utvrda Cudato iznad slapa Bilušića buka najmanje je poznata utvrda na Krki, jedina koju srednjovjekovni izvori ne spominju.

Srednjovjekovnu utvrdu na desnoj obali rijeke Krke u gornjem dijelu njezina toka, podignutu na isturenoj hridi s koje se pruža pogled na Bilušića buk, koju je prvi opisao Grgur Urlić-Ivanović, rekognoscirao je arheolog Stjepan Gunjača, koji je zabilježio ostatke zidova. Gunjača smatra da je riječ o manjem srednjovjekovnom utvrđenju, za koji rabi toponim „Grad“. Položaj utvrde govori da je iz nje nadziran prijelaz preko sedrene barijere.

O vremenu kada je utvrda sagrađena može se samo nagađati s obzirom da nije zabilježena u pisanim izvorima, ili je pak zabilježena pod drugačijim imenom. Može se samo pretpostaviti da je sagrađena istovremeno s ostalim utvrdama koje su činile fortifikacijski sustav rijeke Krke a koje potječu iz vremena sukoba obitelji Šubić i Nelipić.

Najstariji dokaz njezina postojanja seže u 16. st.: na karti Matea Pagana iz toga vremena zabilježena je kao utvrda Cudato. Ponovno je zabilježena stoljeće kasnije, u mletačkim katastrima, pod nazivima Castel Vechio i Torre Antica.

 

109

km2

07

slapova

388

km bike ruta

47

km pješačkih staza

10

ulaza

Skip to content