„Njegovo veličanstvo Cezar i kralj Franjo Josip I. prošao ovuda, nagledao se Manojlovca“

Sedamnaestoga travnja 1875. Manojlovačke slapove, najviše slapište na rijeci Krki, posjetili su, u sklopu svog putovanja Dalmacijom, austrijski car i hrvatsko-ugarski i češki kralj Franjo Josip I. i njegova supruga Elizabeta Bavarska. Cara i caricu dočekali su stanovnici Kistanja, predvođeni općinskim načelnikom Jankovićem, i priredili im carski ručak.

U ondašnjem tisku mogu se pronaći zanimljivi opisi careva posjeta. U Narodnom listu detaljno je opisano kako su car i carica obišli taj kraj, bogat arheološkim ostacima s Burnuma i slapište Manojlovac. Navedeno je da se car starom rimskom cestom, kojom je nekad mogla proći i kočija, spustio sve do same Krke i slapova, gdje je obišao sklop mlinica i vodenica.

Domaće stanovništvo Franju Josipa I. dočekalo je u svečanom ruhu, uz zvuke narodne glazbe i pjesmu i ples u čast vladaru koji je, zbog niza agrarnih reformi, bio popularan u narodu. Ipak, znatno omiljenija bila je njegova supruga, carica Elizabeta, kojoj su žene iz Kistanja darovale stotinu najfinije vezenih maramica, koje su u ono doba bile obvezan modni detalj. U sklopu tog putovanja car Franjo Josip I. i carica Elizabeta posjetili su i Skradin, Skradinski buk i Šibenik.

U spomen na carev posjet, 2011. godine svečano je otvorena obnovljena spomen-ploča na novouređenoj stazi koja vodi prema vidikovcima s kojih se pruža pogled na Manojlovačke slapove. Ploču s otisnutim carevim likom i popratnim tekstom na stijenu u narodu zvanu Careva glava 1899. godine bio je postavio Joso Modrić kao dar stanovnicima Kistanja. Tim povodom bila je upriličena i velika svečanost, o kojoj svjedoče i fotografski zapisi, za razliku  od careva posjeta, koji nije zabilježen na fotografijama. Budući da je ta ploča uništena, na osnovi fotografija izrađena je replika medaljona s likom cara Franje Josipa I. i carice Elizabete, a restaurirana je i kamena ploča na kojoj se nalazila. Ispod brončanog odljeva careva lika stoji natpis: „Njegovo veličanstvo Cezar i kralj Franjo Josip I. prošao ovuda, nagledao se Manojlovca.“

 

109

km2

07

slapova

388

km bike ruta

47

km pješačkih staza

10

ulaza

Skip to content