Grad Šibenik i Nacionalni park „Krka“ svake godine dočekuju milijune posjetitelja iz cijelog svijeta, no vrijedi se prisjetiti trenutka kada je sve počelo, jer i turizam ima svoj početak

Prvi organizirani turisti stigli su u Šibenik 29. lipnja 1844. parobrodom Imperatore, u vlasništvu tršćanskog parobrodarskog društva Austrijski Lloyd, na proslavu sv. Petra i Pavla. Iz Šibenika su nastavili manjim parobrodom do Skradinskog buka, a na povratku su posjetili Zadar.

Danas, 1. srpnja, tu povijesnu plovidbu obilježili smo na brodu Sv. Jakov, koji je s mula „Krka“ krenuo prema Skradinskom buku. Umjesto turista, na brodu su bili predstavnici Grada, Županije, Javne ustanove „Nacionalni park Krka“, turističkih zajednica, hotelijera i turističkih agencija. Skradinski glazbari dočekali su ih na odredištu, gdje su imali priliku osjetiti se kao pravi turisti.

Šibenski kroničar Darko Gulin otkrio je da je Austrijski Lloyd 20. kolovoza 1838. uveo redovitu putničku brodsku liniju između Trsta i Kotora. Godine 1844. započeli su organizirati i izletničke ture, poput izleta u Veneciju, Ankonu i Pulu. Dana 28. lipnja 1844., turisti su novim parobrodom Imperatore krenuli na izlet u Dalmaciju, uključujući Šibenik i Skradinski buk, te na povratku posjetili Zadar. Bio je to prvi brod u Dalmaciji namijenjen isključivo turistima, što bismo danas nazvali prvim kruzerom. Lučki kapetan u Dubrovniku zabilježio je 10. kolovoza 1844. dolazak 153 putnika, od kojih su neki opisani kao “passagieri della gita di piacere” ili putnici iz razonode. Hrvatska turistička zajednica također smatra 1844. godinom početka turizma u Hrvatskoj zbog otvaranja Vile Angioline u Opatiji.

Sto osamdeset godina kasnije, Šibenik i Nacionalni park „Krka“ prepoznati su kao destinacije koje savršeno spajaju prirodnu i kulturnu baštinu. Šibenik, grad star gotovo tisuću godina, svijetu je danas otkrivena destinacija kulturnog turizma, zahvaljujući svojim tvrđavama i jedinstvenoj staroj gradskoj jezgri s dvadeset četiri crkve i 2 851 stepenicom.

S čak 388 kilometara biciklističkih i 47 kilometara pješačkih staza, sedam slapova, ali i sedam srednjovjekovnih utvrda te brojnim endemskim biljnim i životinjskim vrstama, Nacionalni park „Krka“ destinacija je u kojoj se istovremeno upoznaje tisućljetna kulturnopovijesna baština i uživa u čarima zaštićenih prirodnih vrijednosti. Na tim temeljima gradimo posjetiteljski doživljaj, priču o Šibeniku, Skradinskom buku i drugim lokalitetima u NP „Krka“, koja je započela prije 180 godina.

 

 

Novosti

JOŠ NOVOSTI IZ KATEGORIJE

  19/07/2024
XVI. Burnumske ide

U zdravom tijelu zdrav duh – Mens sana in corpore sano

  04/07/2024
Otvorenje parkirališta Bogatić Miljevački – Oziđana pećina

Nacionalni park „Krka“ otvara novo parkiralište, uz besplatni prijevoz za posjetitelje Roškog slapa

  21/06/2024
Predstavnici NP „Krka“ u uzvratnom posjetu kolegama iz Finske

Mladi u dobi od trinaest do trideset godina aktivnije se uključuju u zaštitu prirode i okoliša preko Erasmus+ projekta „Podizanje ekološke osviještenosti kod mladih iz zaštićenih područja“, koji u potpunosti financira Europska unija.

  12/06/2024
NP „Krka“ dobitnik je prestižne međunarodne nagrade za dokumentarni film

Film Kad se sjetim Krke – miris kruha dobitnik je prestižne nagrade Intermedia Globe Gold na Svjetskom medijskom festivalu / Nagrade za televiziju i korporativne medije u kategoriji Turizam i putovanja održanom u Hamburgu u Njemačkoj

109

km2

07

slapova

388

km bike ruta

47

km pješačkih staza

10

ulaza

Skip to content