Mladi u dobi od trinaest do trideset godina aktivnije se uključuju u zaštitu prirode i okoliša preko Erasmus+ projekta „Podizanje ekološke osviještenosti kod mladih iz zaštićenih područja“, koji u potpunosti financira Europska unija.

Od 10. do 14. lipnja 2024. održano je drugo studijsko putovanje u sklopu Erasmus+ projekta „Podizanje ekološke osviještenosti kod mladih iz zaštićenih područja“. Domaćin je bio Kehittämisyhdistys Sepra ry iz Finske. Predstavnici zaštićenih područja iz Latvije i Hrvatske tom su prigodom obišli brojne zaštićene lokalitete uz istočni dio Finskog zaljeva i sudjelovali na radionici uspostave protokola Junior ranger programa.

Prvi radni dan počeo je službenim susretom predstavnika svih partnera i radionicom u Santalahti u blizini povijesnog grada Kotke. Sudionici su se zatim brodom zaputili u arhipelag Nacionalnog parka „Istočni finski zaljev“ čiji je ekološki i biološki morski značaj prepoznat na međunarodnoj razini kroz Konvenciju o bioraznolikosti. Pritom je posebno istaknuta važnost ledenih stijena i grebena, pješčanih staništa, šljunčanih područja i mirnih muljevitih uvala. Na otoku Tammio, najočuvanijem mjestu arhipelaga, u bajkovitom okruženju upoznali su se s ribarskim nasljeđem, bogatom povijesnom i kulturnom baštinom te stoljetnom tradicijom promatranja ptica.

Drugi dan počeo je posjetom muzeju – ribičkoj kolibi u Langinkoski, carskom ljetnikovcu koji je krajem 19. stoljeća redovito pohodio ruski car Aleksandar III. s obitelji. U obližnjem parku prirode sudionici su posjetili i arboretum, uređen s posebnom pažnjom 1959., u kojemu se nalazi šuma koja broji dvadeset i jednu vrstu drveća, od kojim je osam autohtono. Edukativna šetnja pješačkom stazom Katariinanpuisto – Mansikkalahti – Sapokka omogućila je uvid u bogatstvo biljnog svijeta vodenih i morskih staništa parkova Kotke. U poslijepodnevnim satima predstavnici projektnih partnera susreli su se s voditeljima lokalnih skauta.

Izuzetno nam je drago što smo tom prilikom bolje upoznali aktivnosti preko kojih su mladi uključeni u zaštitu prirode. Njihovo iskustvo pomoglo nam je da shvatimo koliko mlade osobe žele biti angažirane u očuvanju vrijednosti koje nadilaze granice država. Povezivanje nacionalnih parkova za sve nas znači otvaranje novih perspektiva i razmjenu znanja i iskustva u radu s mladima“ istaknula je ravnateljica Javne ustanove „Nacionalni park Krka“ Nella Slavica i dodala: „Vjerujemo da će uspostava protokola mladih čuvara prirode u NP ‘Krka’ potaknuti i druga zaštićena područja u Lijepoj Našoj na aktivnije uključivanje mlade generacije u aktivnosti kojima je cilj očuvanje okoliša.

Posljednji radni dan studijskog posjeta Finskoj bio je posvećen upoznavanju prirodnih vrijednosti otoka Kaunissaarija, smještenog u Finskom zaljevu jugozapadno od grada Kotke. Kao omiljeno turističko mjesto u obližnjem arhipelagu, Kaunissaari je poznat po ledenim grebenima i pješčanim plažama. Osim snažne ribarske tradicije, odlikuje se i bogatom kulturnom baštinom, što ga čini idealnim vikend-odmorištem lokalnog stanovništva.

Projektne aktivnosti provodit će se od 1. veljače 2024. do 31. siječnja 2026. Ukupna vrijednost projekta je 60.000,00 eura, što u potpunosti financira Europska unija. Nositelj projekta „Podizanje ekološke osviještenosti kod mladih iz zaštićenih područja“ (2023-3-LV02-KA210-YOU-000170610) je Ķemeru nacionālā parka fonds iz Latvije, a projektni partneri su Gaujas nacionālā parka fonds iz Latvije, Kehittämisyhdistys Sepra ry iz Finske i Javna ustanova „Nacionalni park Krka“.

Ciljevi su projekta informiranje mladih o klimatskim promjenama, jačanje svijesti mladih o potrebi očuvanja prirode i okoliša, te sudjelovanje i razmjena iskustva mladih u dobi od trinaest do trideset godina preko zajedničkih platformi zaštićenih područja u zemljama partnerima projekta, razvoj sistema motivacije za sudjelovanje mladih u očuvanju okoliša, njihovo umrežavanje i razmjena ideja.

Projekt je sufinancirala Europska unija. Sadržaj ovog materijala isključiva je odgovornost JU „NP Krka“.

Erasmus+

JOŠ NOVOSTI IZ KATEGORIJE

  17/05/2024
Nacionalni park „Krka“ ugostio partnere iz Latvije i Finske

Cilj Erasmus+ projekta „Podizanje ekološke osviještenosti kod mladih iz zaštićenih područja“ je uključivanje mladih u dobi od trinaest do trideset godina u aktivnosti zaštite prirode i okoliša

  25/04/2024
Erasmus+ u funkciji obrazovanja mladih u europskim zaštićenim područjima

Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ partner je na projektu „Podizanje ekološke osviještenosti kod mladih iz zaštićenih područja“ (2023-3-LV02-KA210-YOU-000170610), financiranim kroz Program Erasmus+

109

km2

07

slapova

388

km bike ruta

47

km pješačkih staza

10

ulaza

Skip to content