Film Kad se sjetim Krke – miris kruha dobitnik je prestižne nagrade Intermedia Globe Gold na Svjetskom medijskom festivalu / Nagrade za televiziju i korporativne medije u kategoriji Turizam i putovanja održanom u Hamburgu u Njemačkoj

Riječ je o četvrtom dokumentarnom filmu iz ciklusa „Kad se sjetim Krke“ koji je Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ snimila kako bi odala počast tradiciji, narodnim običajima i starim zanatima koji su dio naše nematerijalne kulturne baštine, pa ih kao takve vrednujemo i ponosimo se njima.

Trominutni film u režiji Tomislava Krnića i produkciji Digital Media Studia 24/7 sniman je digitalnim filmskim kamerama, uz korištenje drona za snimanje iz zraka. Cjelokupna produkcija snimljena je u tehnologiji visoke razlučivosti 4K. Montaža i postprodukcija djelo su Tomislava Rupića, a film je titlovan na engleski jezik.

Projekt je zamišljen kao oda ljudima i kraju kojim teče Krka. Tekst koji prati film, pisan kao ljubavno pismo ljudi koji su tu živjeli kroz povijest, slavi jednostavnost života i apsolutnu povezanost s prirodom. Vizualno, film je mozaično strukturiran. Kroz pažljivi montažni slijed donosi različite kadrove koji dijelom doslovno, a dijelom apstraktno ocrtavaju tekst i donose atmosferu Dalmatinske zagore, krša, Krke i svega ostalog što čini jedinstveni život snimanog prostora. Narator je sam autor filma. Tako se osjeća ukupni autorski dojam jer izgovorena riječ i snimljeni kadrovi u sebi nose istu emociju. Prostor Krke nudi i fantastičnu zvučnu sliku vode koja teče.

Posebna pozornost posvećena je detaljima. Kadrovi zrna pšenice, kruha, vode i vatre, etnografski elementi tradicionalnog veza, poneka stara obiteljska fotografija na zidu ili kamen od kojega je izgrađena kuća pričaju priču o životu ovdašnjeg čovjeka i tradiciji koju baštinimo. I dan-danas u krajevima oko Krke može se vidjeti tradicijski način izrade kruha. Iako se više ne mijesi od žita mljevenog u mlinovima, oblikuje se ručno i peče ispod peke u starinskoj kužini. Kako je izgledala jedna takva kužina, kao i mlinareva soba i pogoni za mljevenje žita – vodenice, posjetitelji Nacionalnog parka „Krka“ mogu vidjeti u obnovljenim vodenicama na Roškome slapu, gdje su i snimljeni ti kadrovi.

Svjetski medijski festival (World Media Festival) je prestižna međunarodna manifestacija koja prepoznaje i nagrađuje izuzetne primjere televizijske i korporativne produkcije, okupljajući profesionalce iz cijelog svijeta. Kao takav, predstavlja značajan događaj za sve one koji se bave medijskom produkcijom i komunikacijom te pruža priznanje i vidljivost izuzetnim projektima i talentima širom svijeta.

 

 

Novosti

JOŠ NOVOSTI IZ KATEGORIJE

  19/07/2024
XVI. Burnumske ide

U zdravom tijelu zdrav duh – Mens sana in corpore sano

  04/07/2024
Otvorenje parkirališta Bogatić Miljevački – Oziđana pećina

Nacionalni park „Krka“ otvara novo parkiralište, uz besplatni prijevoz za posjetitelje Roškog slapa

  01/07/2024
Povijesna plovidba: 180 godina turističkog puta u Šibeniku i NP „Krka“

Grad Šibenik i Nacionalni park „Krka“ svake godine dočekuju milijune posjetitelja iz cijelog svijeta, no vrijedi se prisjetiti trenutka kada je sve počelo, jer i turizam ima svoj početak

  21/06/2024
Predstavnici NP „Krka“ u uzvratnom posjetu kolegama iz Finske

Mladi u dobi od trinaest do trideset godina aktivnije se uključuju u zaštitu prirode i okoliša preko Erasmus+ projekta „Podizanje ekološke osviještenosti kod mladih iz zaštićenih područja“, koji u potpunosti financira Europska unija.

109

km2

07

slapova

388

km bike ruta

47

km pješačkih staza

10

ulaza

Skip to content