Pridružite nam se u etno-selu na Skradinskom buku u utorak, 9. travnja 2024. kako bismo zajedno obilježili Europski dan vune

Ovo je poseban dan posvećen promicanju vrijednosti europske vune i podizanju svijesti o njezinoj važnosti. U organizaciji udruge EWE, ove godine obilježavamo ovu manifestaciju s ciljem da istaknemo mnogobrojne koristi i mogućnosti koje nam pruža vuna, kao i važnost njezine pravilne obrade i korištenja.

Više od 100 milijuna ovaca pase na europskim pašnjacima, a uzgajaju se radi proizvodnje mlijeka i sira. Svaka ovca prirodno proizvede oko 1,5 kg vune godišnje, koja se u proljeće mora ošišati radi dobrobiti životinja. Nažalost, dio europske vune završava nepropisno odbačen, što nije samo gubitak resursa već i nepoštivanje tradicije i vrijednosti ovog materijala.

U sklopu obilježavanja Europskog dana vune, organiziramo radionice za zainteresirane posjetitelje od 10 do 15 sati. Imat ćete priliku naučiti više o procesu obrade vune i tradicionalnim tehnikama tkanja koje su krasile područje rijeke Krke do šezdesetih godina prošlog stoljeća. Od odabira runa do same izrade prediva, ova će radionica osvijetliti bogatu baštinu ovog područja i njegovu vezu s vunom.

U obnovljenim vodenicama na Skradinskom buku, imat ćete priliku doživjeti atmosferu tradicionalnog tkalačkog obrta i vidjeti postupak izrade platna na tkalačkom stanu. Sudjelovanjem u ovim aktivnostima, pridonosite očuvanju kulturne baštine i podržavate važnost održive uporabe vune u suvremenom društvu.

Na području rijeke Krke sve do šezdesetih godina prošloga stoljeća gotovo svaka obitelj pravila je sukno od ovčje vune. Odrasla ovca davala je od 1,5 do 3 kg runa. Odstriženo runo najprije bi se opralo. Osušena vuna prvo se raščešljavala rukama a onda iščešljavala na gargašama (grebenima). Potom je oblikovana u kudilju (kudjelju), koja se prela s pomoću prešlice (preslice) i vretena. Vuna se upotrebljavala u prirodnoj boji ili se tangala (bojila) prirodnim, a od 30-ih godina 20. st. industrijskim bojama, i to smeđom, modrom, crvenom ili crnom.

Pridružite nam se 9. travnja 2024. u etno-selu na Skradinskom buku kako bismo zajedno slavili europsku vunu i njenu vrijednost.

Veselimo se vašem dolasku!

 

Novosti

JOŠ NOVOSTI IZ KATEGORIJE

  29/04/2024
Međunarodni praznik rada u NP „Krka“: podjela sadnica i besplatan ulaz u Park

I ove godine Nacionalni park „Krka“ pridružit će se europskoj akciji „Rastemo zajedno“ i na Praznik rada na Skradinskom buku točno u podne podijeliti tisuću sadnica lovora i lavande, koje posjetitelji Parka mogu posaditi u svojim vrtovima i okućnicama

  26/04/2024
Drugo izdanje Regenerate Europe konferencije nudi „glokalna“ gledišta za preporod hrvatskog turizma na krilima obnove lokalne proizvodnje hrane i poljoprivrede

U Eko kampusu „Krka“ u Puljanima u Nacionalnom parku „Krka“, 2. i 3. svibnja (i online) održava se dvodnevna međunarodna konferencija „Regenerate Europe“ (na engleskom jeziku) na temu poticanja lokalne proizvodnje hrane i jačanja veze između lokalne enogastronomije i turizma.

  25/04/2024
Knjiga od srca za veterane Domovinskog rata

Veteranskom centru Šibenik uručene su knjige, uz duboko poštovanje prema veteranima i njihovoj ulozi u zajednici.

  22/04/2024
Obilježavanje Dana planeta Zemlje u NP „Krka“: edukacija, reciklaža i zabava

Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ i ove se godine pridružila obilježavanju Dana planeta Zemlje, odajući počast našem predivnom planetu i podižući svijest o važnosti očuvanja okoliša

109

km2

07

slapova

388

km bike ruta

47

km pješačkih staza

10

ulaza

Skip to content