Nacionalni park „Krka“ ponosan je na sudjelovanje Zelene dame u natjecanju za Europsko stablo godine

U povodu Svjetskog dana šuma, 21. ožujka, sinoć je u amfiteatru Europskog parlamenta u Bruxellesu održana ceremonija dodjele nagrada za Europsko stablo godine 2024. Svečanom proglašenju prisustvovala je i Javna ustanova „Nacionalni park Krka“, čija je murva, prepoznatljiva Zelena dama sa Skradinskog buka, kao Hrvatsko stablo godine, bila jedan od kandidata.

Unatoč tome što Zelena dama nije zauzela najviše pozicije na ljestvici, njezina nazočnost kao predstavnika Hrvatske na ovom prestižnom natjecanju svjedoči o bogatoj kulturnoj i ekološkoj baštini koju Nacionalni park „Krka“ čuva i promovira.

S 39 158 glasova pobjedu je odnijela čarobna bukva iz Poljske, monumentalno stablo koje raste u središtu starog parka pa je zato nazvano Srce vrta. Drugoplasirana je također bukva, ali francuska, dok je na trećem mjestu tisućljetna maslina iz Italije.

Čestitamo od srca pobjednicima Europskog stabla godine. To su Poljaci, dragi i česti gosti Nacionalnog parka ‘Krka’. Vjerujemo da će sa zanimanjem i divljenjem gledati i našu murvu dok budu šetali stazom oko Skradinskog buka“, kazala je ravnateljica Nacionalnog parka „Krka“ Nella Slavica i dodala: „Još jednom zahvaljujemo svima koji su dali svoj glas ili na drugi način podržali našu Zelenu damu, Hrvatsko stablo godine, istinski dragulj našeg prirodnog i kulturnog naslijeđa, koja nas je sve učinila ponosnima na ovom natjecanju.“

Zelena dama, s iznimno bogatom poviješću, simbolizira suživot čovjeka s prirodom, ističući važnost očuvanja starih stabala i povezanost lokalne zajednice s prirodnim okolišem. Njezina prisutnost na ovom natjecanju omogućila je dodatno isticanje važnosti očuvanja biološke raznolikosti i kulturnog naslijeđa.

Svake godine natjecanju se priključuju stotine tisuća glasača diljem Europe, a i šire. Republika Hrvatska priključila mu se 2017. kada je prihvaćena kandidatura Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije za nacionalnog koordinatora natjecanja uime Republike Hrvatske.

Međunarodno natjecanje Stablo godine naglašava važnost starih stabala u prirodnoj i kulturnoj baštini te, za razliku od ostalih natjecanja, nastoji pronaći i promovirati ona stabla koja su ukorijenjena u život i rad ljudi, koja svojom pričom svjedoče o prošlosti i suživotu s ljudima.

Međunarodno natjecanje Stablo godine prvi je put održano 2011. Inspirirano je popularnim festivalom Stabla godine, koji u Češkoj Republici već godinama organizira Češka udruga za zaštitu okoliša.

Natjecanje organizira Environmental Partnership Association (EPA) u suradnji s European Landowners Organisation i Europskom komisijom.

 

Novosti

JOŠ NOVOSTI IZ KATEGORIJE

  19/04/2024
Novi rezultati istraživanja zadovoljstva posjetitelja NP „Krka“ potvrđuju dobro upravljanje Parkom

Posjetitelji Nacionalnog parka „Krka“ ističu boravak i uživanje u prirodi i opušteni odmor kao najvažnije motive dolaska u Park, raste zadovoljstvo ponudom u svim elementima, a raste i udio domaćih posjetitelja

  16/04/2024
Hrvatska turistička kutija iznenađenja stigla u Nacionalni park „Krka“

U sklopu projekta „Kultura, turizam i strukovno obrazovanje“, koji je odabralo Ministarstvo turizma i sporta, učenici Srednje škole Ivana Meštrovića Drniš i Ekonomske i upravne škole Split posjetili su Eko kampus „Krka“ u Puljanima

  12/04/2024
20. Susret s lokalnim stanovništvom okuplja maslinare

Na prvom ovogodišnjem susretu maslinara sa šireg područja Krke razgovarat će se o pripremi maslina za uspješnu cvatnju i oplodnju

  08/04/2024
Obilježavanje Europskog dana vune u etno-selu na Skradinskom buku

Pridružite nam se u etno-selu na Skradinskom buku u petak, 9. travnja 2024. kako bismo zajedno obilježili Europski dan vune

109

km2

07

slapova

388

km bike ruta

47

km pješačkih staza

10

ulaza

Skip to content