Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ ugostila je učenike šest osnovnih škola Šibensko-kninske županije. Učenici su upoznali prirodne vrijednosti Nacionalnog parka „Krka“, a održana je i edukativna radionica na temu suzbijanja invazivne vrste pajasen.

U sklopu projekta Regionalni znanstveni centar RaSTEM, u organizaciji Grada Šibenika, učenici osnovnih škola Vrpolje, Brodarica, Jurja Šižgorića, Jurja Dalmatinca i Meterize te područnih škola Skradin i Murterski škoji posjetili su Eko kampus „Krka“ u Puljanima, gdje su na terenskoj nastavi upoznali bioraznolikost Nacionalnog parka „Krka“, odnosno njegov iznimno bogat biljni i životinjski svijet.

Učenicima predmetne nastave u fokusu je bila tema klimatskih promjena, koju su razmatrali na primjeru invazivne biljne vrste pajasen. Uz stručno vođenje kroz prirodoslovnu zbirku Hram prirode i Laboratorij prirode, detaljno su upoznali utjecaj koji biljka pajasen ima na autohtone vrste i staništa i metode sprječavanja njezina širenja u NP „Krka“. Prezentirani su im ciljevi projekta „LIFE CONTRA Ailanthus“ i aktivnosti koje su u sklopu toga projekta provedene na području Parka, a demonstrirane su im i različite metode uklanjanja pajasena.

U organizaciji JU „Nacionalni park Krka“ i Zavoda za zaštitu okoliša i prirode Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, u okviru projekta „LIFE CONTRA Ailanthus“ u Eko kampusu „Krka“ 20. veljače održan je i radni sastanak monitora projekta i projektnih partnera, na kojem su revidirane dosadašnje i potvrđene buduće aktivnosti, s naglaskom na monitoring ciljnih stanišnih tipova i uklanjanje novih izbojaka pajasena na području obuhvaćenom projektom. Sudionici sastanka također, su uz stručno vođenje, obišli prirodoslovnu zbirku Hram prirode, Laboratorij prirode i Arheološku zbirku Burnum.

Očekivani glavni rezultati projekta „LIFE CONTRA Ailanthus“ jesu razvoj nacionalnog protokola, poboljšanje statusa očuvanja Natura 2000 stanišnih tipova, očuvanje kulturne baštine i sprječavanje daljnjeg širenja te invazivne strane vrste. Zbog negativnih utjecaja na bioraznolikost, gospodarstvo i zdravlje ljudi, pajasen se nalazi na popisu invazivnih stranih vrsta koje izazivaju zabrinutost u Europskoj uniji.

 

LIFE CONTRA Ailanthus

JOŠ NOVOSTI IZ KATEGORIJE

  04/10/2023
Prvi ovogodišnji volonteri u Nacionalnom parku „Krka“ – čuvari staništa autohtonih vrsta

Prvi volonterski program u 2023. u NP „Krka“, Čuvar staništa autohtonih vrsta, održan je od 1. do 10. rujna. Program je okupio predane volontere i stručnjake, a za cilj je imao suzbijanje pajasena, invazivne strane vrste, i promicanje svijesti o očuvanju prirodne baštine.

  04/05/2023
Volonterski program „Čuvar staništa autohtonih vrsta“

Prvi volonterski program koji će se u 2023. održati u Nacionalnom parku „Krka“ jest Krkin čuvar staništa u sklopu projekta LIFE CONTRA Ailanthus, u kojemu je JU „NP Krka“ partner, a financiran je kroz Program LIFE

  26/04/2023
Održana još jedna radionica u projektu uspostavljanja kontrole nad stablom pajasena

Čuvari prirode iz zaštićenih hrvatskih područja u terenskom obilasku NP „Krka“ – razmjena iskustva u uklanjanju i kontroli invazivne vrste pajasena

  09/11/2022
Održana dionička radionica u Posjetiteljskom centru Laškovica

U organizaciji Javne ustanove „Nacionalni park Krka“ i Zavoda za zaštitu okoliša i prirode Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, a u okviru projekta „LIFE CONTRA Ailanthus“,  u Posjetiteljskom centru Laškovica održana je dionička radionica na kojoj su predstavljene invazivne vrste u našoj zemlji

109

km2

07

slapova

388

km bike ruta

47

km pješačkih staza

10

ulaza

Skip to content