Ušli smo u posljednji tjedan glasanja za Europsko stablo godine 2024. Glasovanje završava 22. veljače, a do tada joj možete dati svoj glas na poveznici. Pobjedničko stablo bit će proglašeno 20. ožujka na svečanosti u Europskom parlamentu u Bruxellesu. Svima koji su do sada glasali ili će to tek učiniti, od srca zahvaljujemo.

Zelena dama iz Nacionalnog parka „Krka“ natječe se u posebnom i zanimljivom društvu. Uz nju tu je još četrnaest stabala iz cijele Europe, od kojih su neka, poput talijanske masline Luras, stara više od tisuću godina. Tu su još i Hrast koji pamti obitelj Pálffy iz Slovačke, portugalska Camellija, Hrast Kaņepju iz Latvije, Stablo patrijarha Litve, Drvo kruške usred polja iz Češke, Cedar belgijskog koledža Sainte-Marie, Srce vrta iz Poljske, Milenijski hrast iz Ukrajine, Španjolski hrast La Vega, još jedan hrast, Viiraltov hrast iz Estonije, Plačuća bukva iz Bayeuxa u Francuskoj, Maria limun iz Nizozemske, te pitomi kesten iz Wrexham’s Acton parka u Velikoj Britaniji. Sva ta stabla pričaju svoju dugogodišnju priču, što je i smisao natjecanja. Cilj je natjecanja ukazati na povezanost stabala i lokalne zajednice i njihovu duboku ukorijenjenost u živote i običaje ljudi.

Međunarodno natjecanje Stablo godine održano je prvi put 2011. Inspirirano je popularnim festivalom Stabla godine, koji u Češkoj Republici već godinama organizira Češka udruga za zaštitu okoliša.

Svake godine natjecanju se priključuju stotine tisuća glasača diljem Europe, a i šire. Republika Hrvatska natjecanju se priključila 2017. kada je prihvaćena kandidatura Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije za nacionalnog koordinatora natjecanja uime Republike Hrvatske. Time je, u partnerstvu s Fakultetom šumarstva i drvne tehnologije Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatskim šumama d.o.o. i Hrvatskim agrometeorološkim društvom, ta javna ustanova postala organizatorom nacionalnog natjecanja Hrvatsko stablo godine.

Dosadašnji hrvatski predstavnici na europskom natjecanju za stablo godine bili su azijska platana na trgu u Trstenom, s osvojenim 7. mjestom 2018. godine, gupčeva lipa iz Gornje Stubice, s osvojenim 11. mjestom 2019. godine, zaljubljeni ginko iz Daruvara, s osvojenim 2. mjestom 2020. godine, košćela – najstarija Medulinka Čokoladno stablo naših uspomena, s osvojenim 10. mjestom 2021., mamutovac – stoljetni div u srcu Slavonije, s osvojenim 11. mjestom 2022., i hrast lužnjak iz Drežničkog polja s osvojenim 16. mjestom 2023. godine.

 

 

Novosti

JOŠ NOVOSTI IZ KATEGORIJE

  26/04/2024
Drugo izdanje Regenerate Europe konferencije nudi „glokalna“ gledišta za preporod hrvatskog turizma na krilima obnove lokalne proizvodnje hrane i poljoprivrede

U Eko kampusu „Krka“ u Puljanima u Nacionalnom parku „Krka“, 2. i 3. svibnja (i online) održava se dvodnevna međunarodna konferencija „Regenerate Europe“ (na engleskom jeziku) na temu poticanja lokalne proizvodnje hrane i jačanja veze između lokalne enogastronomije i turizma.

  25/04/2024
Knjiga od srca za veterane Domovinskog rata

Veteranskom centru Šibenik uručene su knjige, uz duboko poštovanje prema veteranima i njihovoj ulozi u zajednici.

  22/04/2024
Obilježavanje Dana planeta Zemlje u NP „Krka“: edukacija, reciklaža i zabava

Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ i ove se godine pridružila obilježavanju Dana planeta Zemlje, odajući počast našem predivnom planetu i podižući svijest o važnosti očuvanja okoliša

  19/04/2024
Novi rezultati istraživanja zadovoljstva posjetitelja NP „Krka“ potvrđuju dobro upravljanje Parkom

Posjetitelji Nacionalnog parka „Krka“ ističu boravak i uživanje u prirodi i opušteni odmor kao najvažnije motive dolaska u Park, raste zadovoljstvo ponudom u svim elementima, a raste i udio domaćih posjetitelja

109

km2

07

slapova

388

km bike ruta

47

km pješačkih staza

10

ulaza

Skip to content