U povodu obilježavanja 11. veljače, Dana europskog broja 112, jedinstvenog broja za hitne službe u zemljama Europske unije, operativne snage sustava civilne zaštite i djelatnici Nacionalnog parka „Krka“ okupili su se i fotografirali ispred Zelene dame na Skradinskom buku, murve koja se natječe za Europsko stablo godine 2024.

Fotografiranje je okupilo djelatnike Ravnateljstva civilne zaštite, Službe civilne zaštite Šibenik, Hrvatske gorske službe spašavanja, Županijske vatrogasne zajednice Šibensko-kninske županije, Dobrovoljnog vatrogasnog društva Skradin, Policijske uprave Šibensko-kninske, Zavoda za hitnu medicinu Šibensko-kninske županije i Gradskog društva Crvenog križa Šibenik i čuvare prirode Nacionalnog parka „Krka“. Njihova prisutnost na fotografiji simbolizira suradnju različitih sektora s ciljem zajedničke odgovornosti za sigurnost građana i očuvanje okoliša.

Pored obilježavanja Dana europskog broja 112, želimo dati svoju podršku murvi na Skradinskom buku, koja se s ponosom natječe za prestižnu titulu Europskog stabla godine. Operativne snage sustava civilne zaštite, pored zaštite života, brinu i o zajedničkim materijalnim i kulturnim dobrima. Zato pozivamo građane da se svojim glasovima za murvu pridruže ovoj našoj inicijativi, ističući važnost očuvanja prirode i promicanja ekološki održivih inicijativa“, kazao je Dražen Bilać, voditelj Službe civilne zaštite Šibenik.

Murva iz Nacionalnog parka „Krka“ hrvatsko je stablo godine i jedan od petnaest kandidata, najzanimljivijih europskih stabala, na natjecanju za Europsko stablo godine 2024. Svoj glas možete joj dati na poveznici i pokazati koliko smo ponosni na prirodne vrijednosti i bogato kulturno naslijeđe naše zemlje.

Izuzetno smo ponosni na današnje okupljanje kojim želimo pokazati jedinstvo snaga civilne zaštite i djelatnika Nacionalnog parka ‘Krka’. JU ‘NP Krka’ s operativnim snagama civilne zaštite njeguje kvalitetnu i kontinuiranu suradnju s ciljem zaštite ljudi, životinja i imovine. Ovim činom želimo naglasiti važnost zajedničkog djelovanja u pružanju pomoći u hitnim situacijama, ali i dati simboličku podršku vašoj i našoj murvi na natjecanju za Europsko stablo godine“, istaknula je ravnateljica Javne ustanove „Nacionalni park Krka“ Nella Slavica.

Dan europskog broja 112 posvećen je podizanju svijesti građana o važnosti toga broja i promicanju jednostavnog, jedinstvenog, sigurnog i učinkovitog pristupa hitnim službama. U skladu s tim, Republika Hrvatska pridružuje se europskim naporima u podizanju svijesti o broju 112, potičući građane da ga koriste u situacijama koje zahtijevaju intervenciju hitnih službi.

Jedinstveni europski broj 112 omogućuje građanima da jednostavno zatraže pomoć policije, vatrogasaca, hitne medicinske službe, Službe traganja i spašavanja na moru i službe pomoći na cesti. Taj broj dostupan je neprekidno unutar Ravnateljstva civilne zaštite Ministarstva unutarnjih poslova, osiguravajući brzu i učinkovitu reakciju na hitne situacije.

 

 

 

 

 

Novosti

JOŠ NOVOSTI IZ KATEGORIJE

  22/02/2024
Eko kampus „Krka“ u veljači je bio središte edukacije o praksi suzbijanja invazivne vrste pajasen

Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ ugostila je učenike šest osnovnih škola Šibensko-kninske županije. Učenici su upoznali prirodne vrijednosti Nacionalnog parka „Krka“, a održana je i edukativna radionica na temu suzbijanja invazivne vrste pajasen.

  15/02/2024
Posljednja prilika da date svoj glas murvi iz Nacionalnog parka „Krka“

Ušli smo u posljednji tjedan glasanja za Europsko stablo godine 2024. Glasovanje završava 22. veljače, a do tada joj možete dati svoj glas na poveznici. Pobjedničko stablo bit će proglašeno 20. ožujka na svečanosti u Europskom parlamentu u Bruxellesu. Svima koji su do sada glasali ili će to tek učiniti, od srca zahvaljujemo.

  09/02/2024
Zaljubljeni u čitanje: akcija „Knjiga od srca“ ponovno u suvenirnicama JU „NP Krka“

Od 12. do 18. veljače 2024. u suvenirnice JU „NP Krka“ možete donijeti dvije knjige u ispravnom stanju, a odnijeti Legendu o Krki. Vaše ćemo knjige darovati drugima.

  09/02/2024
Zelena dama iz NP „Krka“ finalist je na europskom natjecanju. Svaki glas je važan!

Zelena dama iz Nacionalnog parka „Krka“ trenutno je, s 1 683 glasova, na jedanaestom mjestu u natjecanju za Europsko stablo godine 2024.

109

km2

07

slapova

388

km bike ruta

47

km pješačkih staza

10

ulaza

Skip to content