Murva iz Nacionalnog parka „Krka“ trenutno je, s 1 683 glasova, na jedanaestom mjestu u natjecanju za Europsko stablo godine 2024.

Privremeni poredak objavljen je na mrežnoj stranici natjecanja, na kojoj i dalje možete glasati za murvu sa Skradinskog buka, sve do 22. veljače kada glasanje završava. 15. veljače bit će objavljen novi privremeni poredak. Možemo li  do tada zajedničkim snagama poboljšati plasman naše prekrasne murve?

Međunarodno natjecanje Stablo godine naglašava važnost starih stabala u prirodnoj i kulturnoj baštini te, za razliku od ostalih natjecanja, nastoji pronaći i promovirati ona stabla koja su ukorijenjena u život i rad ljudi, koja svojom pričom svjedoče o prošlosti i suživotu s ljudima.

Upravo o tome pripovijeda, slikom i riječju, i film snimljen za potrebe prijave na natjecanje. Nalazi se u opisu naše murve sa Skradinskog buka, pod sretnim rednim brojem sedam, kao produžetak priče o Zelenoj dami iz Nacionalnog parka „Krka“.

Trominutni film u režiji Tomislava Krnića i produkciji Digital Media Studia 24/7 donosi priču o približno 400 godina starom stablu bijelog duda smještenom na desnoj obali rijeke ispod ostataka mlinice Budim.

U filmu se prizori Skradinskog buka isprepliću s prikazom postavljanja kukičane lente, kojom je murva obavijena kako bismo je dostojno obilježili kao hrvatsku predstavnicu na natječaju za Europsko stablo godine. Lentu su kukičale nadarene zaposlenice Javne ustanove „Nacionalni park Krka“, a pridružiti su im se mogli i kreativni građani. Kukičanje je pomalo zaboravljena vještina, ali jako vrijedna jer nas uči strpljenju i vježba našu preciznost. Ono je kao nit koja spaja prošlost i sadašnjost ovoga kraja, baš kao i murva u Nacionalnom parku „Krka“.

Sve to murvu čini savršenim kandidatom za Europsko stablo godine, natjecanje kojem u središtu nisu samo ljepota, veličina ili starost određenog stabla, već i priča o njemu i njegovoj povezanosti s lokalnim stanovništvom. Stoga se takvim natjecanjem lokalne zajednice, ali i šira javnost, potiču na uključivanje u zaštitu i očuvanje prirodnih vrijednosti i bioraznolikosti. Zahvaljujući toj vrsti natjecanja, stabla se promiču kao dio prirodnog okoliša iznimno važan za život čovjeka i uopće opstanak čovječanstva.

 

Novosti

JOŠ NOVOSTI IZ KATEGORIJE

  22/02/2024
Eko kampus „Krka“ u veljači je bio središte edukacije o praksi suzbijanja invazivne vrste pajasen

Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ ugostila je učenike šest osnovnih škola Šibensko-kninske županije. Učenici su upoznali prirodne vrijednosti Nacionalnog parka „Krka“, a održana je i edukativna radionica na temu suzbijanja invazivne vrste pajasen.

  15/02/2024
Posljednja prilika da date svoj glas murvi iz Nacionalnog parka „Krka“

Ušli smo u posljednji tjedan glasanja za Europsko stablo godine 2024. Glasovanje završava 22. veljače, a do tada joj možete dati svoj glas na poveznici. Pobjedničko stablo bit će proglašeno 20. ožujka na svečanosti u Europskom parlamentu u Bruxellesu. Svima koji su do sada glasali ili će to tek učiniti, od srca zahvaljujemo.

  12/02/2024
Inicijativa za Zelenu damu: operativne snage 112 za murvu iz NP „Krka“

U povodu obilježavanja 11. veljače, Dana europskog broja 112, jedinstvenog broja za hitne službe u zemljama Europske unije, operativne snage sustava civilne zaštite i djelatnici Nacionalnog parka „Krka“ okupili su se i fotografirali ispred Zelene dame na Skradinskom buku, murve koja se natječe za Europsko stablo godine 2024.

  09/02/2024
Zaljubljeni u čitanje: akcija „Knjiga od srca“ ponovno u suvenirnicama JU „NP Krka“

Od 12. do 18. veljače 2024. u suvenirnice JU „NP Krka“ možete donijeti dvije knjige u ispravnom stanju, a odnijeti Legendu o Krki. Vaše ćemo knjige darovati drugima.

109

km2

07

slapova

388

km bike ruta

47

km pješačkih staza

10

ulaza

Skip to content