Kao Hrvatsko stablo godine, Zelena dama iz Nacionalnog parka „Krka“ jedan je od petnaest finalista, najljepših i najznačajnijih stabala iz cijele Europe

Od danas, 1. veljače pa do 22. veljače 2024. i vi možete dati svoj glas za murvu iz Nacionalnog parka „Krka“. Dovoljno je kliknuti na poveznicu. Murva iz Nacionalnog parka „Krka“ nalazi se pod natjecateljskim brojem sedam, koliko je slapova na rijeci Krki, u čemu ima, nadamo se, sretne simbolike.

Ponosni smo što je baš murva iz Nacionalnog parka ‘Krka’ predstavnik naše zemlje na ovom važnom europskom natjecanju, koje ne ističe samo estetsku vrijednost stabala, već i njihovu duboku povezanost s lokalnom zajednicom. Stabla su čuvari povijesti i bioraznolikosti, a ovo natjecanje promovira svijest o njihovoj važnosti“, kazala je ravnateljica Javne ustanove „Nacionalni park Krka“ i dodala: „Pozivam sve stanovnike Lijepe naše i zaljubljenike u prirodu da svojim glasom podrže našu murvu i da zajedno pokažemo koliko smo ponosni na prirodne vrijednosti i bogato kulturno naslijeđe koje naša zemlja ima.

Kako biste dali svoj glas za murvu iz Nacionalnog parka „Krka“ te tako podržali Republiku Hrvatsku na natjecanju Europsko stablo 2024. i doprinijeli promociji naše prirodne baštine potrebno je:

  • pristupiti stranici https://www.treeoftheyear.org/vote
  • odabrati dva kandidata i glasovati;
  • za potvrdu odabira kandidata u naznačeno mjesto upisati e-mail adresu;
  • glas će biti uvažen tek nakon potvrde link-a koji dobijete na e-mail adresu.

Pobjednik natjecanja bit će proglašen 21. ožujka 2024. godine na svečanoj ceremoniji koja će se održati uživo u Europskom parlamentu u Bruxellesu.

Natjecanje za europsko stablo godine traži drvo s najzanimljivijom pričom. Stabla, duboko ukorijenjena i široko razgranata, svjedoci su vremena i najbolji pripovjedači. Murva iz Nacionalnog parka „Krka“ priča o svilenoj prošlosti i slatkoj sadašnjosti ovoga kraja. Plod murve ukusan je i ljekovit, a lišće hrana za leptira iz čije se čahure dobivaju svilena vlakna. Upravo se u ovom kraju nalazilo najveće uzgajalište svilene bube (dudova svilca) u Dalmaciji. Ova vremešna Zelena dama, stara četiristo godina, dio je naše tradicije i prepoznatljiva slika našeg krajolika, dostojanstveni predstavnik na europskoj zelenoj pozornici.

Mrežna stranica natjecanja citira Richarda Mabeya, koji kaže da biti bez drveća, doslovno znači biti bez naših korijena. Neka vam to bude nadahnuće i podsjetnik na to da date svoj glas za stablo naših, hrvatskih korijena, iz našeg, zajedničkog nacionalnog parka, koje će nas ispuniti nacionalnim ponosom, a potom nastaviti postojano pružati hlad i zaklon novim generacijama.

Online glasovanje za Europsko stablo godine organizira Europsko udruženje za okolišnu suradnju (EPA), svake godine u veljači. Prvo glasovanje održano je 2011. godine. Od tada se broj zemalja uključenih u natjecanje s pet povećao na šesnaest.

Natjecanje za Europsko stablo godine inspirirano je popularnim natjecanjem za Stablo godine koje se godinama organizira u Češkoj. Europsko natjecanje završnica je u kojoj sudjeluju pobjednici nacionalnih natjecanja. U Hrvatskoj natjecanje organizira Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije.

 

Novosti

JOŠ NOVOSTI IZ KATEGORIJE

  17/05/2024
Nacionalni park „Krka“ ugostio partnere iz Latvije i Finske

Cilj Erasmus+ projekta „Podizanje ekološke osviještenosti kod mladih iz zaštićenih područja“ je uključivanje mladih u dobi od trinaest do trideset godina u aktivnosti zaštite prirode i okoliša

  01/05/2024
Podijeljeno tisuću sadnica: NP „Krka“ sudjeluje u akciji „Rastemo zajedno“ za zeleniju budućnost

Nacionalni park „Krka“ i ove se godine pridružio europskoj akciji „Rastemo zajedno“, u okviru koje je na Međunarodni praznik rada na Skradinskom buku podijeljeno tisuću sadnica lavande i lovora

  29/04/2024
Međunarodni praznik rada u NP „Krka“: podjela sadnica i besplatan ulaz u Park

I ove godine Nacionalni park „Krka“ pridružit će se europskoj akciji „Rastemo zajedno“ i na Praznik rada na Skradinskom buku točno u podne podijeliti tisuću sadnica lovora i lavande, koje posjetitelji Parka mogu posaditi u svojim vrtovima i okućnicama

  26/04/2024
Drugo izdanje Regenerate Europe konferencije nudi „glokalna“ gledišta za preporod hrvatskog turizma na krilima obnove lokalne proizvodnje hrane i poljoprivrede

U Eko kampusu „Krka“ u Puljanima u Nacionalnom parku „Krka“, 2. i 3. svibnja (i online) održava se dvodnevna međunarodna konferencija „Regenerate Europe“ (na engleskom jeziku) na temu poticanja lokalne proizvodnje hrane i jačanja veze između lokalne enogastronomije i turizma.

109

km2

07

slapova

388

km bike ruta

47

km pješačkih staza

10

ulaza

Skip to content