Nacionalni park „Krka“ proglašen je 24. siječnja 1985. godine

Nacionalni park „Krka“ s ponosom i veseljem slavi svoj 39. rođendan, ističući godinu ispunjenu postignućima u zaštiti prirode i održivom razvoju. Na ovoj važnoj obljetnici, ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan, u pratnji tajnika kabineta Ivana Tadića i glavne tajnice Ivane Šuman, ravnatelj Uprave za zaštitu prirode Igor Kreitmeyer, ravnateljica Javne ustanove „Nacionalni park Krka“ Nella Slavica i ravnatelji hrvatskih nacionalnih parkova i parkova prirode okupili su se na Skradinskom buku kako bi zajednički uveličali i proslavili rođendan i uspjehe Nacionalnog parka „Krka“, ali i razgovarali o budućim projektima.

Izuzetno mi je zadovoljstvo sudjelovati u proslavi 39. rođendana Nacionalnog parka ‘Krka’, koji već dugi niz godina predstavlja ne samo prirodno bogatstvo Hrvatske, već i uzoran primjer predanosti očuvanju naše jedinstvene prirodne i kulturne baštine. Ova obljetnica pruža priliku za zajedničko slavlje, ali i za refleksiju o postignućima i budućim ciljevima u zaštiti prirode“, kazao je ministar Habijan i dodao: „Želim naglasiti važnost hrvatskih nacionalnih parkova i parkova prirode u očuvanju ekosustava Europske unije. Nacionalni parkovi nisu samo zaštićena područja, oni su i epicentri stručnosti, zajedništva volontera i oduševljenih posjetitelja koji dijele istu strast prema prirodi.

U sklopu radnog sastanka ključni ljudi u zaštiti prirode raspravljali su o novim strateškim projektima i inicijativama u zaštiti prirode te su istaknuli znatan napredak postignut prošle godine.

Želim izraziti iskrenu zahvalnost svima koji su se odazvali pozivu i svojim dolaskom uveličali proslavu rođendana Nacionalnog parka ‘Krka’. Ovakvi susreti potvrđuju zajedništvo, suradnju i predanost svih nas u očuvanju jedinstvene prirodne baštine, kojom se ponosimo. Danas nije rođendan samo Nacionalnog parka ‘Krka’, već svih istinskih zaljubljenika u prirodu“, rekla je ravnateljica Javne ustanove „Nacionalni park Krka“ Nella Slavica i naglasila: „Hrvatska ima privilegij jer posjeduje bogatstvo raznolikih ekosustava, a suradnja na razini parkova i ministarstva predstavlja ključni segment u ostvarivanju njihove dugoročne održivosti.

Protekle je godine Nacionalni park „Krka“ postigao znatan napredak u promicanju održivosti, ljubavi prema prirodi i očuvanju bioraznolikosti. Kroz implementaciju održivih praksi upravljanja i edukaciju posjetitelja, još je jednom pokazao da je ne samo simbol zaštite prirodnih vrijednosti, već i aktivnog djelovanja na području očuvanja prirode. Rođendan Parka prilika je za zahvalu svima onima koji su predano radili na zaštiti prirodnih resursa i promicanju svijesti o važnosti očuvanja okoliša.

Neka nam trideset devet godina Nacionalnog parka „Krka“ budu poticaj da i dalje predano radimo na očuvanju njegovih prirodnih i kulturnopovijesnih vrijednosti i njegujemo suradnju svih dionika s ciljem zaštite i očuvanja prirode za buduće generacije.

 

Novosti

JOŠ NOVOSTI IZ KATEGORIJE

  22/02/2024
Eko kampus „Krka“ u veljači je bio središte edukacije o praksi suzbijanja invazivne vrste pajasen

Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ ugostila je učenike šest osnovnih škola Šibensko-kninske županije. Učenici su upoznali prirodne vrijednosti Nacionalnog parka „Krka“, a održana je i edukativna radionica na temu suzbijanja invazivne vrste pajasen.

  15/02/2024
Posljednja prilika da date svoj glas murvi iz Nacionalnog parka „Krka“

Ušli smo u posljednji tjedan glasanja za Europsko stablo godine 2024. Glasovanje završava 22. veljače, a do tada joj možete dati svoj glas na poveznici. Pobjedničko stablo bit će proglašeno 20. ožujka na svečanosti u Europskom parlamentu u Bruxellesu. Svima koji su do sada glasali ili će to tek učiniti, od srca zahvaljujemo.

  12/02/2024
Inicijativa za Zelenu damu: operativne snage 112 za murvu iz NP „Krka“

U povodu obilježavanja 11. veljače, Dana europskog broja 112, jedinstvenog broja za hitne službe u zemljama Europske unije, operativne snage sustava civilne zaštite i djelatnici Nacionalnog parka „Krka“ okupili su se i fotografirali ispred Zelene dame na Skradinskom buku, murve koja se natječe za Europsko stablo godine 2024.

  09/02/2024
Zaljubljeni u čitanje: akcija „Knjiga od srca“ ponovno u suvenirnicama JU „NP Krka“

Od 12. do 18. veljače 2024. u suvenirnice JU „NP Krka“ možete donijeti dvije knjige u ispravnom stanju, a odnijeti Legendu o Krki. Vaše ćemo knjige darovati drugima.

109

km2

07

slapova

388

km bike ruta

47

km pješačkih staza

10

ulaza

Skip to content