Od 4. do 15. prosinca 2023., radnim danom, od devet do trinaest sati u Ispostavi Javne ustanove „Nacionalni park Krka“ u Skradinu građani će se moći pridružiti djelatnicama Parka u izradi prigodnog ručnog rada

U duhu zajedništva, kreativnosti i ljubavi prema prirodi, odlučili smo izraditi posebnu lentu za našu murvu sa Skradinskog buka, hrvatsku predstavnicu na natječaju za Europsko stablo godine 2024. Pozivamo sve kreativne građane koji žele kukičati da nam se tih dana pridruže u Ispostavi Javne ustanove „Nacionalni park Krka“ u Skradinu. Bit će to prilika da pokažemo naše zajedništvo i napravimo nešto posebno za Zelenu damu koja nas čini ponosnima.

Kukičanje je pomalo zaboravljena vještina, ali jako vrijedna jer vježba naše strpljenje i uči nas preciznosti. Ako je niste imali priliku naučiti od svojih baka, ovog prosinca moći ćete je svladati s nama.

Natjecanjem Hrvatsko stablo godine nastoji se istaknuti značenje što ga u prirodnoj i kulturnoj baštini imaju stara stabla, koja zaslužuju našu brigu i zaštitu. U središtu nisu samo ljepota, veličina ili starost određenog stabla, već i priča o njemu i njegovoj povezanosti s lokalnom zajednicom i ljudima. Stoga se takvim natjecanjem lokalne zajednice, ali i šira javnost, potiču na uključivanje u zaštitu i očuvanje prirodnih vrijednosti. Zahvaljujući toj vrsti natjecanja, stabla se promiču kao značajan element u zaštiti i očuvanju prirodnih vrijednosti i bioraznolikosti, što je iznimno važno za život čovjeka i opstanak čovječanstva.

Murva odnosno dud na Skradinskom buku bit će nominirana za Europsko stablo godine 2024., na natjecanju koje će se održati u veljači i ožujku iduće godine. Ta inicijativa okuplja najljepše i najznačajnije drveće iz cijele Europe, čime se promovira očuvanje prirode i biološke raznolikosti. Očekuje se da će hrvatsko stablo biti dostojan predstavnik našeg prekrasnog krajolika i prirodne baštine na europskoj pozornici.

 

Novosti

JOŠ NOVOSTI IZ KATEGORIJE

  22/02/2024
Eko kampus „Krka“ u veljači je bio središte edukacije o praksi suzbijanja invazivne vrste pajasen

Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ ugostila je učenike šest osnovnih škola Šibensko-kninske županije. Učenici su upoznali prirodne vrijednosti Nacionalnog parka „Krka“, a održana je i edukativna radionica na temu suzbijanja invazivne vrste pajasen.

  15/02/2024
Posljednja prilika da date svoj glas murvi iz Nacionalnog parka „Krka“

Ušli smo u posljednji tjedan glasanja za Europsko stablo godine 2024. Glasovanje završava 22. veljače, a do tada joj možete dati svoj glas na poveznici. Pobjedničko stablo bit će proglašeno 20. ožujka na svečanosti u Europskom parlamentu u Bruxellesu. Svima koji su do sada glasali ili će to tek učiniti, od srca zahvaljujemo.

  12/02/2024
Inicijativa za Zelenu damu: operativne snage 112 za murvu iz NP „Krka“

U povodu obilježavanja 11. veljače, Dana europskog broja 112, jedinstvenog broja za hitne službe u zemljama Europske unije, operativne snage sustava civilne zaštite i djelatnici Nacionalnog parka „Krka“ okupili su se i fotografirali ispred Zelene dame na Skradinskom buku, murve koja se natječe za Europsko stablo godine 2024.

  09/02/2024
Zaljubljeni u čitanje: akcija „Knjiga od srca“ ponovno u suvenirnicama JU „NP Krka“

Od 12. do 18. veljače 2024. u suvenirnice JU „NP Krka“ možete donijeti dvije knjige u ispravnom stanju, a odnijeti Legendu o Krki. Vaše ćemo knjige darovati drugima.

109

km2

07

slapova

388

km bike ruta

47

km pješačkih staza

10

ulaza

Skip to content