Film je nastavak edukativno-dokumentarnog serijala o bioraznolikosti NP „Krka“

Nacionalni park „Krka“ oduvijek je privlačio posjetitelje svojim spektakularnim slapovima i kristalno čistim vodama rijeke Krke. No, ovaj biser prirodne baštine ima mnogo više za ponuditi od svojih čuvenih slapova. Novi edukativni dokumentarni film Krka, kraljevstvo cvijeća, u režiji Mégane Chêne i Floriana Launettea i produkciji Dinaric Hub Production, otkriva bogatstvo i raznolikost biljnoga svijeta u Parku.

Film u krupnim kadrovima donosi boje i kontraste i anatomiju cvijeća, koja nam često promakne kada promatramo širu, pejsažnu sliku, a upravo je biljni svijet ono što daje osobitost krškom krajoliku rijeke Krke. Dokumentarni filmovi u kojima je predstavljen biljni i životinjski svijet Parka, na koje se nadovezuje i ovaj film o biljnome svijetu, dio su redovitih godišnjih monitoringa i edukativni pristup predstavljanju bogate prirodne baštine široj javnosti s kojim nastavljamo i dalje“, kazala je Gordana Goreta, stručna voditeljica u Javnoj ustanovi „Nacionalni park Krka“.

Nacionalni park „Krka“, čarobna oaza prirode smještena na razmeđu kontinentalne i mediteranske klime, jedinstvena je prilika za istraživanje bogatstva biljnoga svijeta. Ponosi se brojem od čak 1 197 različitih biljnih vrsta i podvrsta koje naseljavaju različita staništa unutar njegovih granica. Porječje rijeke Krke prava je oaza raznolikosti, sa 115 različitih biljnih porodica i 481 rodom.

Posebna vrijednost Nacionalnog parka „Krka“ jesu njegove endemične biljke, koje čine 3,47 % flore Parka. Veliki broj tih endema pripada ilirsko-jadranskim endemima, a čak deset vrsta spada u kategoriju stenoendema, što znači da ih možemo pronaći samo unutar granica Hrvatske. Zanimljiv je podatak da u Parku možemo naći čak dvadeset dvije vrste orhideja, uključujući pet endemičnih vrsta iz roda kokica ili pčelica (Ophrys), od kojih su četiri stenoendemi.

Nacionalni park „Krka“ dom je i nekim rijetkim i strogo zaštićenim biljnim vrstama, poput višesjemena žabočuna, koji je u Parku pronađen samo na jednom lokalitetu.

Film možete pogledati na poveznici .

Novosti

JOŠ NOVOSTI IZ KATEGORIJE

  04/12/2023
Kukičanje lente za Zelenu damu, Hrvatsko stablo godine

Od 4. do 15. prosinca 2023., radnim danom, od devet do trinaest sati u Ispostavi Javne ustanove „Nacionalni park Krka“ u Skradinu građani će se moći pridružiti djelatnicama Parka u izradi prigodnog ručnog rada

  29/11/2023
18. Susret s lokalnim stanovništvom okuplja maslinare

Na posljednji Susret ove godine, koji donosi zanimljivu i aktualnu temu, maslinari će moći donijeti i mlado ulje na besplatnu analizu

  17/11/2023
17. Susret: radionica degustacije mladih bijelih vina

Unaprjeđenje proizvodnje bijelih vina i osvrt na vina iz berbe 2023. glavne su teme novog Susreta s lokalnim stanovništvom

109

km2

07

slapova

388

km bike ruta

47

km pješačkih staza

10

ulaza

Skip to content