U dva festivalska dana posjetitelji su mogli pogledati četiri inspirativna dokumentarca i poslušati dvije panel-rasprave, u kojima su istaknuti sugovornici poslali važne poruke o klimatskim promjenama i ulozi medija u širenju svijesti o njima u javnosti

Drugog dana Green Eye Festival odveo je posjetitelje u bogati ekosustav otoka Sable u filmu Geografije samoće (Geographies of Solitude), u kojemu je ekološka aktivistica Zoe Lucas ispričala nevjerojatnu priču o tamošnjoj prirodi. Potom je uslijedila panel-rasprava, u kojoj su iznesena razna mišljenja o stanju i perspektivama prirode i ekosustava. Sudionici su razmijenili svoja mišljenja i iskustva o odnosu medija i zaštite okoliša, o aktivizmu poznatih osoba u apostrofiranju ekoloških tema i o tehnologiji koja nam omogućuje detaljan uvid u svijet koji nas okružuje.

Aljoša Duplić iz Zavoda za zaštitu okoliša i prirode naglasio je ozbiljnost okolišne krize izazvane ljudskim aktivnostima. Istaknuo je potrebu za hitnim i odlučnim promjenama u načinu na koji se odnosimo prema okolišu. Konkretno, istaknuo je potrebu za smanjenjem morskog otpada na obalama otoka i podržao donošenje Uredbe Europskog parlamenta o obnovi prirode.

Dunja Mazzocco Drvar iz WWF (engl. World Wide Fund for Nature) Adria iznijela je alarmantne podatke o ugroženim vrstama i stanju okoliša u Hrvatskoj i šire. Naglasila je važnost edukacije i podizanja svijesti o okolišu, ne samo kroz postupke zbrinjavanja otpada, već i kroz razumijevanje ekosustava i njihove vrijednosti.

Vinko Brešan, redatelj, govorio je o ulozi filmske industrije u promociji očuvanja prirode. Istaknuo je da filmovi imaju potencijal da promoviraju potrebu za ravnotežom između ljudi i prirode i da pritom prikažu koliko je društvo ovisno o prirodnim resursima.

Leon Lučev, glumac porijeklom s otoka, iznio je svoje dojmove o filmu i usporedio život na otoku nekad i sad. Istaknuo je važnost uključivanja poznatih osoba u edukaciju i aktivizam za očuvanje okoliša.

Tomislav Krnić, koscenarist, snimatelj dokumentarne serije o ekološki održivoj poljoprivredi, govorio je o svojem iskustvu u radu s obiteljima koje se bave ekološkom poljoprivredom, istaknuvši napredak u tehnologiji snimanja filmova, što je omogućilo podizanje svijesti publike o izazovima okolišne krize.

Nella Slavica, ravnateljica Javne ustanove „Nacionalni park Krka“, govorila je o važnosti edukacije o ekološkim temama i ulozi medija u tomu, istaknuvši potrebu za suradnjom između različitih sektora radi postizanja održivijeg razvoja za sve u budućnosti. JU „NP Krka“ tijekom cijele godine radi na širenju svijesti o potrebi zaštite okoliša kroz edukativne filmove o biljnom i životinjskom svijetu Nacionalnog parka, ali i o vrijednoj kulturnopovijesnoj baštini i tradiciji. Kroz svakodnevnu komunikaciju na društvenim mrežama ističu se pozitivne prakse i upućuje poziv lokalnoj zajednici na suradnju u zajedničkoj brizi o okolišu. Kao platforma za promicanje okolišne svijesti u javnosti, Green Eye vrhunac je tih cjelogodišnjih nastojanja. Vjerujemo da je ispunio svoju ulogu. Zahvaljujemo sudionicima i posjetiteljima na sudjelovanju i angažmanu u zaštiti prirode.

 

Novosti

JOŠ NOVOSTI IZ KATEGORIJE

  04/12/2023
Kukičanje lente za Zelenu damu, Hrvatsko stablo godine

Od 4. do 15. prosinca 2023., radnim danom, od devet do trinaest sati u Ispostavi Javne ustanove „Nacionalni park Krka“ u Skradinu građani će se moći pridružiti djelatnicama Parka u izradi prigodnog ručnog rada

  29/11/2023
18. Susret s lokalnim stanovništvom okuplja maslinare

Na posljednji Susret ove godine, koji donosi zanimljivu i aktualnu temu, maslinari će moći donijeti i mlado ulje na besplatnu analizu

  17/11/2023
17. Susret: radionica degustacije mladih bijelih vina

Unaprjeđenje proizvodnje bijelih vina i osvrt na vina iz berbe 2023. glavne su teme novog Susreta s lokalnim stanovništvom

109

km2

07

slapova

388

km bike ruta

47

km pješačkih staza

10

ulaza

Skip to content