Prvi dan Green Eye Festivala protekao je u znaku inspirativnih dokumentaraca i zanimljive panel-rasprave o klimatskim promjenama

Planet Zemlja jedino je tlo pod nogama koje imamo. Zato je Festival simbolično otvorio dokumentarac Zajedničko tlo (Common Ground), koji istražuje put prema ekološkom uzgoju hrane i obnovi našeg zdravlja i okoliša.

U popodnevnim satima posjetitelji će moći pogledati još dva dokumentarca: u 17 sati Uspon dubina (Deep Rising), priču o geopolitičkim, znanstvenim i korporativnim intrigama, koja istražuje svjetsku energetsku krizu i njezin utjecaj na duboko oceansko dno, ključno za naš opstanak, a u 19 sati Sve što diše (All That Breathes), dokumentarac nominiran za Oskara, koji govori o dvojici braće koja su posvetila život borbi za zaštitu crnih lunja, veličanstvenih ptica grabljivica, ključnih za ekosustav New Delhija.

Prvi dan obilježila je i panel-rasprava u kojoj su istaknuti stručnjaci iz različitih sektora raspravljali o pitanjima vezanim za očuvanje okoliša i održivi razvoj, kako bi sudionici i publika stekli dublji uvid u ekološke izazove s kojima se Hrvatska suočava.

Igor Kreitmeyer, ravnatelj Uprave za zaštitu prirode Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, naglasivši važnost obnove prirode, predstavio je prijedlog uredbe Europske komisije koja bi pridonijela oporavku narušene prirode u Europskoj uniji. Govorio je i o primjenjivosti koncepta regenerativne poljoprivrede u Hrvatskoj i njegovoj usklađenosti sa zaštićenim područjima.

Anamarija Matak, ravnateljica Uprave za procjenu utjecaja na okoliš i održivo gospodarenje otpadom Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, navela je probleme povezane s kemijskim proizvodima u industrijskoj poljoprivredi i divljim odlagalištima, istaknuvši važnost njihova praćenja i nadzora u Hrvatskoj.

Danijel Mileta, zamjenik gradonačelnika Šibenika, govorio je o poticanju regenerativne poljoprivrede u svom gradu, navevši kao projekt „Šibenik – Zero Waste City“ kao primjer za rješavanje problema zbrinjavanja otpada u urbanim sredinama.

Draženka Stipaničev, voditeljica Glavnog laboratorija za vode u Institutu za vode „Josip Juraj Strossmayer“, upozorila je na izazove vezane za očuvanje bogatih zaliha vode u Hrvatskoj, uključujući potencijalne prijetnje i mogućnost iscrpljivanja tih resursa.

Nediljko Dujić, predsjednik Uprave Hrvatskih šuma, govorio je o deforestaciji i ranjivosti šuma zbog klimatskih promjena.

Rasprava je obuhvatila širok raspon tema, zahvaljujući kojim se mogao dobiti dobar uvid u važna pitanja vezana za očuvanje okoliša i održivi razvoj u Hrvatskoj. Posebno zahvaljujemo učenicima šibenskih srednjih škola, Gimnazije Antuna Vrančića, Medicinske i Ekonomske škole, i njihovim profesorima koji su prisustvovali projekcijama i panel-raspravi, te su i sami održali debatu nakon što su pogledali filmove. To i jest pravi smisao Green Eye Festivala: potaknuti na promišljanje i djelovanje, pogotovo mlade, koji trebaju biti nositelj pozitivnih promjena u budućnosti.

Rasprava se nastavlja i sutra u 13 sati, kada će novi panelisti razgovarati o ulozi kulture filma i medija u edukaciji o važnosti zaštite prirode i okoliša. Prije toga, u 11:15, bit će prikazan dokumentarac Geografije samoće, pobjednik Berlinalea 2022.

 

Novosti

JOŠ NOVOSTI IZ KATEGORIJE

  04/12/2023
Kukičanje lente za Zelenu damu, Hrvatsko stablo godine

Od 4. do 15. prosinca 2023., radnim danom, od devet do trinaest sati u Ispostavi Javne ustanove „Nacionalni park Krka“ u Skradinu građani će se moći pridružiti djelatnicama Parka u izradi prigodnog ručnog rada

  29/11/2023
18. Susret s lokalnim stanovništvom okuplja maslinare

Na posljednji Susret ove godine, koji donosi zanimljivu i aktualnu temu, maslinari će moći donijeti i mlado ulje na besplatnu analizu

  17/11/2023
17. Susret: radionica degustacije mladih bijelih vina

Unaprjeđenje proizvodnje bijelih vina i osvrt na vina iz berbe 2023. glavne su teme novog Susreta s lokalnim stanovništvom

109

km2

07

slapova

388

km bike ruta

47

km pješačkih staza

10

ulaza

Skip to content