Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ potiče djecu na sadnju i brigu za okoliš

Grčka poslovica kaže: Zemlja će procvjetati kad stari ljudi počnu saditi drveće znajući da se u njegovu hladu nikada neće odmarati. Zato ima puno simbolike u sadnji murve u dvorištu Dječjeg vrtića Skradin.

U povodu nominacije murve na Skradinskom buku za Hrvatsko stablo godine, Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ skradinskom je vrtiću darovala pet sadnica murve, drva kojim je skradinska povijest snažno prožeta. Osim sadnica, djeci je poklonila i pet kućica za ptice da ih prije nadolazeće zime postave na stabla. Djelatnice JU „NP Krka“ za djecu su tom prigodom održale i program iz Šumske radionice.

Ove se godine Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ uključila u akciju „Rastemo zajedno“, koja se provodi u sklopu europske inicijative za sadnju tri milijarde stabala do 2030. godine. Tim povodom na Praznik rada lokalnom stanovništvu podijeljene su sadnice autohtonih vrsta planike i lovora. Ovo je svojevrstan nastavak te akcije, ali i edukacija djece o zajedničkoj tradiciji i prepoznatljivim slikama našeg krajobraza.

Darivanje sadnica murve i kućica za ptice želimo inspirirati i educirati djecu u Dječjem vrtiću Skradin. Neka ta stabla i kućice budu simbol zajedništva, brige za prirodu i budućnost koju gradimo zajedno. Ova inicijativa dio je europskog projekta zahvaljujući kojemu će se do 2030. godine posaditi tri milijarde stabala, a mi smo odlučili podržati napore za očuvanje naše prirodne baštine“, istaknula je ravnateljica JU „NP Krka“ Nella Slavica.

Za murvu ili dud Vergilije je rekao da je najpametnija biljka, koja, čekajući toplo vrijeme, zadnja procvjeta. Njezini su plodovi ukusni i ljekoviti, a lišće hrana za dudova prelca (Bombyx mory), leptira koji se još naziva i dudov svilac ili svilena buba jer se iz njegove čahure dobivaju svilena vlakna. Iz Kine i Japana dudov prelac doputovao je Putom svile i do naših krajeva.

Priču o svilenoj prošlosti i slatkoj sadašnjosti ovoga kraja priča i dud na Skradinskom buku, čija je starost procijenjena na oko četiristo godina. Kako nam kazuje don Krsto Stošić, upravo se u Skradinu u prvoj polovici 19. stoljeća nalazilo najveće uzgajalište svilene bube u Dalmaciji: tridesetih godina 19. st. Skradin je, uz Rab, bio najveći proizvođač čahura dudova prelca u Dalmaciji. Do šezdesetih godina 19. st. proizvodnja svilenih čahura u Dalmaciji rasla je, no s pojavom bolesti duda (murve) naglo je pala. Početkom 20. st. Skradin je bio jedino mjesto u Dalmaciji u kojemu su se proizvodile čahure i svila.

 

Novosti

JOŠ NOVOSTI IZ KATEGORIJE

  19/04/2024
Novi rezultati istraživanja zadovoljstva posjetitelja NP „Krka“ potvrđuju dobro upravljanje Parkom

Posjetitelji Nacionalnog parka „Krka“ ističu boravak i uživanje u prirodi i opušteni odmor kao najvažnije motive dolaska u Park, raste zadovoljstvo ponudom u svim elementima, a raste i udio domaćih posjetitelja

  16/04/2024
Hrvatska turistička kutija iznenađenja stigla u Nacionalni park „Krka“

U sklopu projekta „Kultura, turizam i strukovno obrazovanje“, koji je odabralo Ministarstvo turizma i sporta, učenici Srednje škole Ivana Meštrovića Drniš i Ekonomske i upravne škole Split posjetili su Eko kampus „Krka“ u Puljanima

  12/04/2024
20. Susret s lokalnim stanovništvom okuplja maslinare

Na prvom ovogodišnjem susretu maslinara sa šireg područja Krke razgovarat će se o pripremi maslina za uspješnu cvatnju i oplodnju

  08/04/2024
Obilježavanje Europskog dana vune u etno-selu na Skradinskom buku

Pridružite nam se u etno-selu na Skradinskom buku u petak, 9. travnja 2024. kako bismo zajedno obilježili Europski dan vune

109

km2

07

slapova

388

km bike ruta

47

km pješačkih staza

10

ulaza

Skip to content