Prvi volonterski program u 2023. u NP „Krka“, Čuvar staništa autohtonih vrsta, održan je od 1. do 10. rujna. Program je okupio predane volontere i stručnjake, a za cilj je imao suzbijanje pajasena, invazivne strane vrste, i promicanje svijesti o očuvanju prirodne baštine.

Volonterski program Čuvar staništa autohtonih vrsta privukao je pažnju brojnih volontera i stručnjaka iz područja zaštite prirode. Oglas za sudjelovanje bio je objavljen na službenim mrežnim stranicama Nacionalnog parka „Krka“ i na stranicama posvećenim volontiranju u Parkovima Hrvatske. Poziv za volontiranje upućen je i institucijama koje se bave volonterima i obrazovnim ustanovama.

Volonteri su u NP „Krka“ sudjelovali u nizu aktivnosti usmjerenih na suzbijanje pajasena, invazivne biljne vrste koja predstavlja ozbiljnu prijetnju autohtonim ekosustavima. Te su aktivnosti uključivale edukativne radionice, demonstraciju metoda uklanjanja pajasena na terenu i uklanjanje izbojaka pajasena na određenim lokacijama u Parku.

Volonteri su uložili znatan napor u suzbijanje pajasena na tim lokacijama – na Skradinskom buku i Skradinskoj cesti, u Skradinu i Remetiću, na Roškome slapu i u Oćestovu. Uklonili su na tisuće izbojaka pajasena, čime su dali veliki doprinos projektu „Life contra Ailanthus“ i općenito zaštiti prirode, odnosno očuvanju prirodne baštine NP „Krka“.

Cilj toga projekta, sprječavanje daljnjeg širenja pajasena i podizanje svijesti o negativnom utjecaju invazivnih vrsta, ostvaren  je zahvaljujući predanom radu volontera, zahvaljujući, među ostalim, i njihovoj educiranosti o problematici invazivnih vrsta i metodama sprječavanja njihova širenja.

Volonteri su imali priliku posjetiti različite lokalitete unutar Nacionalnog parka „Krka“ kako bi se dodatno educirali o invazivnim vrstama i organizaciji rada u Parku. Posjet lokalnom dobrovoljnom vatrogasnom društvu u Drnišu i lokalnom OPG-u omogućio im je da bolje razumiju probleme vezane za zaštitu od požara i utjecaj invazivnih vrsta na poljoprivredu i stočarstvo.

Cijeli program odvijao se uz podršku Nacionalnog parka „Krka“, koji je volonterima osigurao smještaj i prehranu u Volonterskom centru i lokalni prijevoz. Koordinatorice volonterskih programa, Doris Banić i Katarina Bilušić, brinule su se o tomu da sve aktivnosti budu organizirane u skladu sa Zakonom o volonterstvu. Volonteri su prošli kroz proces selekcije i obuke i bili su osigurani u slučaju nezgode.

Evaluacija programa pokazala je da su volontera jako zadovoljni programom, edukacijom i koordinatorima. Izrazili su i interes za nastavkom suradnje i dodatnim aktivnostima usmjerenim na zaštitu prirode.

Nacionalni park „Krka“ zahvaljuje volonterima koji su sudjelovali u programu Čuvar staništa autohtonih vrsta, te se veseli budućim inicijativama usmjerenim na očuvanje prirode i zaštitu autohtonih vrsta na svom prostoru.

 

 

LIFE CONTRA Ailanthus

JOŠ NOVOSTI IZ KATEGORIJE

  22/02/2024
Eko kampus „Krka“ u veljači je bio središte edukacije o praksi suzbijanja invazivne vrste pajasen

Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ ugostila je učenike šest osnovnih škola Šibensko-kninske županije. Učenici su upoznali prirodne vrijednosti Nacionalnog parka „Krka“, a održana je i edukativna radionica na temu suzbijanja invazivne vrste pajasen.

  04/05/2023
Volonterski program „Čuvar staništa autohtonih vrsta“

Prvi volonterski program koji će se u 2023. održati u Nacionalnom parku „Krka“ jest Krkin čuvar staništa u sklopu projekta LIFE CONTRA Ailanthus, u kojemu je JU „NP Krka“ partner, a financiran je kroz Program LIFE

  26/04/2023
Održana još jedna radionica u projektu uspostavljanja kontrole nad stablom pajasena

Čuvari prirode iz zaštićenih hrvatskih područja u terenskom obilasku NP „Krka“ – razmjena iskustva u uklanjanju i kontroli invazivne vrste pajasena

  09/11/2022
Održana dionička radionica u Posjetiteljskom centru Laškovica

U organizaciji Javne ustanove „Nacionalni park Krka“ i Zavoda za zaštitu okoliša i prirode Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, a u okviru projekta „LIFE CONTRA Ailanthus“,  u Posjetiteljskom centru Laškovica održana je dionička radionica na kojoj su predstavljene invazivne vrste u našoj zemlji

109

km2

07

slapova

388

km bike ruta

47

km pješačkih staza

10

ulaza

Skip to content